Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Chápete, co je vlastně zisk ?

I ministerští úředníci nevědí co je zisk. Oni mají výplatu,premie a kšefty při přednáškách. To je pro ně zisk.Normální zaměstnanec je na tom podobně,jen závidí majitelům firmy jejich zisky.Samozřejmě vůbec netuší, jak jsou velké.

Tvorbu zisku a jeho použití popsal geniálně Karel Marx. Jenže ten je u nás na indexu a mnozí ani netuší, kdy žil a co vlastně dělal. U nás je to jen v dnešní době šílené strašidlo komunistické minulosti. Vzdělanost v této oblasti nám chybí úplně,protože před rokem 1989 se na přednáškách spalo a dnes se ani nic takového nepřednáší s odpovídajícími komentáři. Redaktoři odborných medií jsou nevzdělaní a kecají nesmysly. A lidé tápou . Odcházející generace tuší a chápe,ale nikdo ji nechce slyšet. Nová generace již dočasně vypnula vlastní mozek.Kdo to nevidí, je mimo.

Nové učebnice tvorby cen a použití kapitálu jsou natolik teoretické,že se podle nich mohou maximálně řídit špičkoví manažeři v bankách,kde to je skoro jedno. Tam se poslouchají příkazy a nic se netvoří.

Záplava titulů MBA  u těchto manažerů to potvrzuje a předvádí v nahotě. Peníze na získání takových nesmyslných titulů si nechali všichni zaplatit. Jen šílenci si toto studium platí sami. Já znám jen jednoho a ten byl ve škole poslední v řadě. Většinou jde jen o novou vizitku. Nikdo nic nového nepřináší do své činnosti.Dokonce tvrdím, že to je český fenomén.

Trochu nám uniká,že jediný stát,který důsledně teorie Karla Marxe převedl do praxe je Čína.Nikde jinde se to nepodařilo a tak Čína předhání celý svět. Na druhou stranu jeho teorie je jednoduchá a pochopitelná.

Kdo si dnes čte jeho několikasvazkové knihy Kapitálu ? Většinou vše skončilo ve sběru starého papíru.

U běžného podníkání jde zhruba o tento výpočet , který jsem převzal z jedné americké knihy.

Neptej se jiných, kolik můžeš chtít za svou práci: odhadni, jak dlouho práce bude trvat, vezmi průměrné životní náklady za tu dobu, přidej cenu materiálu, služeb od jiných lidí, amortizaci nástrojů. Vynásob výsledek dvěma, přidej daně a dostaneš čestnou cenu.

Jenže tak to fungovalo před 100 lety. Například u nás nová opatření státu v " podpoře" tržního hospodářství natolik ten svobodný trh ovlivňují, že vše je buď "letadlo" a nebo sázka do loterie. Nikdy nelze pracovat se ziskem jen pomocí poctivé práce. Každý úspěšný přizná,že v jeho postupu bylo něco vyjímečného.

Může to být nápad,rodinný či restituovaný kapitál, vývoj čehokoliv a nějaká příhodná situace. Vždy jde více o štěstí než plánovaný záměr. Výjimky mohou být,ale je jich málo.

Mnozí politikové poukazují na odliv kapitálu a zisku do zahraničí. To znamená,že bud´ vůbec nechápou princip podnikání a rozšířené reprodukce a nebo lžou. Bohužel jde většinou o první přístup. Nechápu řeči pana ministra Babiše,jak sám raději prodělává a nechává zisk u nás, než aby ho vyvezl a vydělal více .Buď je naivní snílek a nebo lže. Nebo vydělal vše tak lehce, že si může dovolit blbnutí. Popírá vším princip podnikání dost vyjímečně.Asi musí -viz jeho daně propírané všemi neználky.

V jeho případě jde o úplně jinou formu vlastnictví,než je běžné podnikání. Zde jde jen o svérázné využití obrovských chyb státu při privatizaci majetku v jednotlivých privatizačních vlnách.Každá jeho aktivita je těmito chybami v našem státu poznamenaná. Jeho likvidní kapitál je samozřejmě minimální a ocenění jeho aktiv je zaplacené u auditorských společností. Kdo nevěří ........ ?

Třeba to bude dobrý předseda vlády a zlikviduje pohrobky komunistické či bolševické minulosti. Od pana Kalouska a Sobotky počínaje.

To jen tak na okraj pro jeho voliče.

Vše je jinak i když základní myšlenka je správná.Krást se nemá, poškozuje to karmu a charakter.

Z hlediska hospodaření státu jsme již tak omezováni ze všech stran,že se tu rozumně vládnout vlastně nedá. Finanční systém je ovlivňován MMF a centrální Evropskou bankou. Česká koruna je bezvýznamná měna, kterou nikdo nebere vážně. Bohužel mimo nevzdělaných a naivních občanů, kteří vůbec nechápou o co jde. Eu je takový moloch, že si nemůžeme dovolit jakoukoliv nezávislou politiku.

Nemáme tu holt marmeládové doly s nekončícím obsahem.

Současné oznámení ČNB, týkající se ukončení intervencí slouží jen k tomu, že ti, co ještě neřešili spekulativní pohyby peněz, se maximálně zaktivilizovali. Proto bude připojování Eura asi jednodušší, protože všichni s volným k a likvidním kapitálem vydělají. Zde stačí "selský"rozum a každý to pochopí.

Teoreticky máme šanci,že se situce zlepší. Ze spekulativních zisků stát vybere daně a pár lidí bude mít problémy. Moc tomu nevěřím,ale budiž. Šance tu je.

Určitá samoregulace hospodářského prostředí nastává vždy a kdekoliv. Říkat tomu neviditelná ruka trhu je možno,ale jde o více.

Určitě náš čeká lepší období.

Když se ještě zruší nesmyslné sankce vůči Rusku a zlepší mezinárodní ovzduší,tak bude líp !

Autor: Bedřich Dvořák | neděle 19.3.2017 8:53 | karma článku: 18,25 | přečteno: 900x
  • Další články autora

Bedřich Dvořák

Jak si mužI hrají. Neodborné postřehy ženatého muže.

Témata "mužů" přetřásají všichni. To za dřívějších časů nebylo vidět. Muži byli tak trochu chráněni a preferováni. Některé filosofické zásady trvají i do dnešních dní.Je zajímavé,že to kritizují ty ženy,kterých se to vůbec netýká.

1.2.2023 v 22:07 | Karma: 10,60 | Přečteno: 456x | Diskuse| Občanské aktivity

Bedřich Dvořák

Můžeme radit Ukrajině ? Nebo budeme zase za blbce ?

Logicky si každý voják vezme vždy osvědčenou zbraň a někam se zašije. Tato válka není jeho válkou. Každému domorodci na Ukrajině je srdečně jedno,jak se jmebuje stát ,kdy bydlí. On chce jen klid,život,bydlení a život s dětmi.

29.1.2023 v 18:00 | Karma: 18,76 | Přečteno: 514x | Diskuse| Občanské aktivity

Bedřich Dvořák

kdy se nad sebou zamyslíme ? Nikdy není pozdě !

Eliška Hašková Coolidge: Trump prodloužil schůzku s Babišem o 45 minut, protože si měli co říct Není co dodat.

26.1.2023 v 17:23 | Karma: 16,05 | Přečteno: 505x | Diskuse| Občanské aktivity

Bedřich Dvořák

Lži a služby těm "nahoře". Komu to prospěje ?

Kdo věří čestnosti a spravedlnosti dnes ? Asi nás moc nebude.Čekají nás volby,které neovlivní skoro nic. Loutkovodiči to mají připraveno.Nezdá se vám výsledek prvního kola voleb podivný ? Odkud vane vítr ?:

21.1.2023 v 16:29 | Karma: 15,60 | Přečteno: 530x | Diskuse| Občanské aktivity

Bedřich Dvořák

Velké ošálení dneška. Hrůza z pravdy kolem nás.

90 % dnešních rusobijců vůbec neví,proč tak činí. Putin to určitě není. Ten odejde a nic zásadního se nestane.Kdo dnes studuje v archivech,co se dělo před 100 lety ?Jaká byla úloha Kerenského a Uljanova- Lenina.Kdo to byli ?

12.1.2023 v 9:37 | Karma: 10,71 | Přečteno: 336x | Diskuse| Miniblogy
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Znepokojivá čísla. Každý druhý Alžířan žijící v Německu je podezřelý ze zločinu

23. dubna 2024  14:18

Premium Německé úřady zveřejnily znepokojivé kriminální statistiky: podle nich tvoří podezřelé z trestných...

Pošli peníze pro hladové děti, máš 5 sekund, vydírali muže kvůli erotickému videu

23. dubna 2024  14:15

Policisté na Ostravsku vyšetřují případ, kdy se obětí internetových vyděračů stal invalidní...

Meningokok zabil malé dítě. Zvažte očkování, vakcínu hradí stát, radí odborníci

23. dubna 2024  14:12

Smrtící meningokoková bakterie, které podlehne každý desátý nakažený, se od covidu objevuje v Česku...

Problémy ve zdravotnictví se nevyřeší dalším přidáváním peněz, míní premiér

23. dubna 2024  14:02

Problémy českého zdravotnictví se podle premiéra Petra Fialy (ODS) nevyřeší jen dalším přidáváním...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 1023
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 885x
Vždy jsem pracoval mezi lidmi. Byl jsem pomocným dělníkem i ředitelem velkého podniku.Dnes již nepřipravuji projekty se sociální, komunální a ekologickou tematikou, protože bojovat s mafiánským aparátem nemá dnes bohužel žádnou cenu a rozhlížím se lehce kolem sebe ..........