Komu se platí mezinárodní dluhy ?

26. 05. 2017 11:17:45
Kdysi dávno Jiří Paroubek opatrně prohlásil,že mezinárodní či velké dluhy se neplatí. Měl či neměl tenkrát pravdu ? A jak je to dnes ?

Donald Trump nyní při každé příležitosti prohlašuje, že různé státy dluží USA velké peníze. Jenže to má háček. Mezinárodní měnový systém není ničím skutečným kryt a FED dává souhlas k navyšování objemu peněz skoro automaticky. Dá se říci,že USA jsou v situaci,kdy je drží nad vodou mezinárodní společenství, které používá dolar jako reservní měnu. Matematicky sice vše funguje a odpovídá, jen s tom morálkou je to podivné. Opačný názor je ten, že USA parazitují na hospodářství celého světa a tím si zajišťují odstup své hospodářské úrovně. Samozřejmě z USA přichází mnoho High technologií,které jsou potřebné pro celý svět. Jen to vše je politicky usměrňováno podle hesla něco za něco.

Když prozident Trump prohlásí,že daňový poplatníci platí za obranu mnoha zemí,tak je to z pohledu USA skoro pravda. Jenže vše je účtováno v cenách vzniklých v USA, a na základě jejich pravidel hry. Jednoduše řečeno není dolar jako dolar. Cena barelu ropy také neodpovídá skutečným nákladů a hodnotě,ale je uměle upravena.

I v Rusku je jejich centrální banka plně pod vlivem tohoto mezinárodního dolarového systému. V Číně i v Rusku i na celém světě je dolar kryt jinými hodnotami, které nemají s hospodářstvím v USA prakticky nic společného. Mimo fyzickou hodnotu těch zelených papírků.Dnes navíc jen ve virtuálním provedení.

Celkově asi opravdu dojde na úvahy uváděného Jiřího Paroubka,protože není jiná cesta než nějaká tlustá čára v budoucnosti,které zruší zadluženost mnoha států.Systém, kde vytváření jakýchkoliv hodnot je nižší než výše dluhu, fungovat nemůže.

A tak i u nás jsou jakékoliv propočty s úrovní zahraničního či vnitřního zadlužení jen chimérou,která vlastně nic neznamená. Poslanci hlasují o nesmyslech a perou se o výši rozpočtu,který se bude čerpat za rok bez jakýchkoliv mezinárodních záruk. Co když bude za půl roku odsouhlaseno připojení k měnové unii a přijmeme Euro. A v jakém kurzu ? V tom případě je jakýkoliv rozpočet a jeho schodek také nesmyslný.Jen si zase budeme něco nalhávat.

Žijeme bohužel v podivné době, kdy obyčejný rozum nechápe,co se vlastně děje. V mnoha oblastech se válčí a zabíjejí se lidé za velké peníze. Proč mají lidé v Evropě platit za podivné aktivity USA ve světě ?

Cena jedné obyčejné rakety odpovídá životním nákladů africké rodiny na celý rok . Proč raději nepomůžeme těmto národů, kteří jsou nuceni utíkat před bídou do Evropy ? Když jim tam dodáme zbraně,tak budou mít hlad i nadále.

Řeší se globální oteplování a neřeší se soběstatnost při výrobě potravin v obrovských částech světa. Zapomínáme na pohled druhé strany konfliktů. Každý tlak z naší strany vyvolá jasný protitlak, protože zemřít za nějaké ideály je opravdu jednoduché. Nyní nějaký fanatik zabil při atentátu desítky lidí při hudebním koncertu a naší činností denně zabijeme stovky lidí v Syrii,Iráku,Jemenu a v mnoha dalších částech světa.

Přece to není normální lidský přístup.

Jsme na prahu obrovských změn souvisejících s rozvojem technologií. Záleží na úvaze každého z nás, jak se ke všemu postavíme. V Česku se pořád vymlouváme na naše komunistické dědictví a budujeme si jakýsi etický rasismus. Značné procento lidí by souhlasilo s fyzickou likvidací celých národů, kteří se dostávají do Evropy. Jaký je tady zásadní rozdíl proti pogromům v minulosti ?

Věřím,že i v Česku se lidé probudí a pochopí lidské ideály mravnosti a etiky. Nic jiného nám ostatně nezbývá, abychom zde neválčili jako třeba na Ukrajině.

a potom bude i tady líp !

Autor: Bedřich Dvořák | pátek 26.5.2017 11:17 | karma článku: 16.02 | přečteno: 674x

Další články blogera

Bedřich Dvořák

Jak si mužI hrají. Neodborné postřehy ženatého muže.

Témata "mužů" přetřásají všichni. To za dřívějších časů nebylo vidět. Muži byli tak trochu chráněni a preferováni. Některé filosofické zásady trvají i do dnešních dní.Je zajímavé,že to kritizují ty ženy,kterých se to vůbec netýká.

1.2.2023 v 22:07 | Karma článku: 10.60 | Přečteno: 455 | Diskuse

Bedřich Dvořák

Můžeme radit Ukrajině ? Nebo budeme zase za blbce ?

Logicky si každý voják vezme vždy osvědčenou zbraň a někam se zašije. Tato válka není jeho válkou. Každému domorodci na Ukrajině je srdečně jedno,jak se jmebuje stát ,kdy bydlí. On chce jen klid,život,bydlení a život s dětmi.

29.1.2023 v 18:00 | Karma článku: 18.76 | Přečteno: 513 | Diskuse

Bedřich Dvořák

kdy se nad sebou zamyslíme ? Nikdy není pozdě !

Eliška Hašková Coolidge: Trump prodloužil schůzku s Babišem o 45 minut, protože si měli co říct Není co dodat.

26.1.2023 v 17:23 | Karma článku: 16.05 | Přečteno: 504 | Diskuse

Bedřich Dvořák

Lži a služby těm "nahoře". Komu to prospěje ?

Kdo věří čestnosti a spravedlnosti dnes ? Asi nás moc nebude.Čekají nás volby,které neovlivní skoro nic. Loutkovodiči to mají připraveno.Nezdá se vám výsledek prvního kola voleb podivný ? Odkud vane vítr ?:

21.1.2023 v 16:29 | Karma článku: 15.60 | Přečteno: 527 | Diskuse

Další články z rubriky Občanské aktivity

Zdenek Horner

Milujeme NATO a proto Ukrajina zvítězí

Poté, co víme, že jsou na Ukrajině vojáci NATO, jsem již úplně klidný. Vítězství je v kapse. A kam se NATO vypraví příště? Bude to Bělorusko nebo Kazachstán? Gruzie? Ta už je rozpracovaná. Arménie by zatím byl těžký oříšek.

12.3.2024 v 12:54 | Karma článku: 33.32 | Přečteno: 909 | Diskuse

Zdenek Horner

Odpověď tazateli k uličnímu a kádrovému výboru

Tazatel se rozhořčuje, že se někdo ve zdejších diskusích cítí být pod knutou postupů někdejších uličních výborů. Vcelku pěkně vystihuje, jak se chovali a jakými pravomocemi byly tyto výbory za komunismus obdařeny, ale ...

10.3.2024 v 13:28 | Karma článku: 32.04 | Přečteno: 754 | Diskuse

Zdenek Horner

Ultrasionismus se už začíná podobat rasismu

Marně si lámu hlavu, k čemu se zveřejňuje seznam nějakých osob. Zveřejněné seznamy mají zastrašovat. Používal je protektorát, pak komunisti. Nyní jsou jako inspirace pro nějakou radikální odnož pravověrných aktivistů?

5.3.2024 v 12:21 | Karma článku: 22.81 | Přečteno: 472 |

Zdenek Horner

Pořádek v dezinterpretaci

Poslední dobou se slovem dezinterpretace přímo šermuje. Dokonce se dá říci, že se tento pojem proměňuje v měřítko politické pravověrnosti a v důkaz ospravedlňující cenzuru. Prohlubování tohoto postupu je hloubení cesty do pekel.

3.3.2024 v 8:57 | Karma článku: 17.32 | Přečteno: 404 | Diskuse

Zdenek Horner

František (chci) Mír toho času papež

Svého času bylo pro mne dogma o neomylnosti papeže důvodem k ochladnutí vůči katolicismu. Dnes se však cítím s papežem v jedné řadě. Život neustále přináší výzvy k zamyšlení a sebereflexi, z nějž může vzejít čisté nad nejčistější.

27.2.2024 v 7:07 | Karma článku: 17.08 | Přečteno: 305 | Diskuse
Počet článků 1023 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 885
Vždy jsem pracoval mezi lidmi. Byl jsem pomocným dělníkem i ředitelem velkého podniku.Dnes již nepřipravuji projekty se sociální, komunální a ekologickou tematikou, protože bojovat s mafiánským aparátem nemá dnes bohužel žádnou cenu a rozhlížím se lehce kolem sebe ..........

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...