Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Tady je někdo blbec ?

Jsou zásadně dva typy ekonomů. Jedni si říkají konzervativci a ti nechápou, že celospolečenský vývoj někam pokračuje. Druhá skupina zase vymýšlí,jak bude organizovat volnočasové aktivity lidí až nastane ráj na zemi .

Je zajímavé, když politici ukazují vývojové křivky a nechápou, že vše bude jinak. Vědí,co bude za 30 let a nevědí,co bude za měsíc. Ani ta klasická politika již nebude fungovat. Umělá inteligence nahradí obrovskou spoustu důležitých rozhodování a takový starosta města či obce bude asi organizovat jen folklorní akce. Třeba to bude bezvadné !

Dříve to byly zatrzelí absolventi stranických školení, kteří předpokládali,že již brzy nastane poslední fáze vývoje společnosti a každý dostane vše, co hrdlo ráčí. Dnes se budou pořádat další pogromy na kuřáky i alkoholiky. V mnoha státech to je již běžná věc.Třeba takové USA má obrovský problém s obezitou obyvatelstva.

Pravda ve všem bude asi někde uprostřed a termín uskutečnění  nových změn není vůbec jasný.

Dnes se prý brzdí rozvoj získávání energie z vody. To by bylo samozřejmě ideální, protože voda je H2O a vodík je plyn s nejvyšším energetickým potenciálem na planetě.  A spalování vodíku je neprosto ekologické- vzniká zase jen voda. Až to prý pustí do společnosti,tak nastanou takové revoluce,které změní  veškeré úvahy současného světa. Technicky i technologicky to asi problém nebude, ale změnit myšlení lidstva trvá generace.

Stačí jednoduchá úvaha,co by stalo,kdyby za energie,teplo a vodu se přestalo platit.Samozřejmě za vámi přijde komise,že nebude žádný bazén na zahradě,protože máte ve městě k dispozici celý Aquapark,který je nevyužitý. Když nebude nutno platit za elektrickou energii,tak budou zbytečné současné investice na zateplení domů, které jsou většinou  v rozporu se zdravým bydlením.

Existují již studie, že libovolný dům vytisknou roboti pomocí 3D stavební tiskárny.

Dnes píší v mediálním světě,že odborníci vyžadují,aby lidé pracovali nejméně do 70 let. Samozřejmě nějak pracovat mohou,ale někdo jim musí zaručit příjem takový,aby fungovali. Jde i o vhodné podmínky v pracovním procesu. Ta druhá skupina ekonomů uvažuje přesně opačně. Pracovat se bude více méně jen z důvodů zapojení ve společnosti,protože lidská práce nebude běžně potřeba. Takoví Francouzi již v současnosti požadují další zkrácení pracovních úvazků při zachování běžných příjmů. Stejně uvažují i Italové a další občané v různých zemích.

Prý nás přechod v rámci průmyslové revoluce 4.0 postihne nejvíce a nejdříve z celé EU. Prognostici vycházejí z toho,že Česko má ideální logistickou polohu a dostatek kvalifikovaných lidí, kteří budou v první fázi potřeba.

Samozřejmě je problém v tom, když roboti vyrobí levně obrovské množství spotřebních předmětů. Kdo si je koupí a za co. A také proč ?

Nyní se v našich zemích prakticky zlikvidovala střední třída obyvatelstva a i když statistiky ukazují nárůst spotřeby, tak je ledacos upraveno k obrazu svému. Budoucí beztřídní společnost to vše prý vyřeší.

Prozatím lidé vůbec nechápou objem těchto změn a jejich materiální zajištění. Takový minimální zaručený nepodmíněný příjem považují za nesmyslnou reklamu i když mnoho států vážně tento systém testuje a zavádí. Nám také nic jiného nezbyde.

Vše bude spojeno s maximálním omezením osobní svobody, protože nyní již pro to jsou k dispozici veškeré podmínky. Zcela určitě se bude omezovat používání skutečných peněz a bezhotovoství placení umožní plánovat a regulovat spotřebu mnohem efektivněji než dnes.

A tak je jednoduchá úvaha. Pracovat se může libovolně dlouho. Ale  vydělávat peníze, či prostředky k životu, nebude vůbec jednoduché. Chybí komplexní systém péče o staré spoluobčany. Zapomíná se na obrovský objem duševních nemocí, které se projeví v celé společnosti.

A hlavně. Bude narůstat skupina nespokojených,kteří nebudou chtít pracovat vůbec.Jak to bude společnost řešit, se zatím neví. Sociologie,psychologie a antropologie jsou považovány za pavědy s minimální podporou ze státních prostředků.

Výstavba nových bytů vůbec nepočítá s budováním ubytování pro staré spoluobčany. Nějaká gheta přece nepřicházejí vůbec do úvahy. A čas letí a nová doba přichází velmi rychle.

Ještě,že vývoj lidské společnosti je objektivní proces,který nelze zásadně ovlivnit a usměrnit.

A tak zcela jistě bude pořád líp !

Autor: Bedřich Dvořák | neděle 28.5.2017 12:55 | karma článku: 22,95 | přečteno: 768x
  • Další články autora

Bedřich Dvořák

Jak si mužI hrají. Neodborné postřehy ženatého muže.

Témata "mužů" přetřásají všichni. To za dřívějších časů nebylo vidět. Muži byli tak trochu chráněni a preferováni. Některé filosofické zásady trvají i do dnešních dní.Je zajímavé,že to kritizují ty ženy,kterých se to vůbec netýká.

1.2.2023 v 22:07 | Karma: 10,60 | Přečteno: 456x | Diskuse| Občanské aktivity

Bedřich Dvořák

Můžeme radit Ukrajině ? Nebo budeme zase za blbce ?

Logicky si každý voják vezme vždy osvědčenou zbraň a někam se zašije. Tato válka není jeho válkou. Každému domorodci na Ukrajině je srdečně jedno,jak se jmebuje stát ,kdy bydlí. On chce jen klid,život,bydlení a život s dětmi.

29.1.2023 v 18:00 | Karma: 18,76 | Přečteno: 514x | Diskuse| Občanské aktivity

Bedřich Dvořák

kdy se nad sebou zamyslíme ? Nikdy není pozdě !

Eliška Hašková Coolidge: Trump prodloužil schůzku s Babišem o 45 minut, protože si měli co říct Není co dodat.

26.1.2023 v 17:23 | Karma: 16,05 | Přečteno: 505x | Diskuse| Občanské aktivity

Bedřich Dvořák

Lži a služby těm "nahoře". Komu to prospěje ?

Kdo věří čestnosti a spravedlnosti dnes ? Asi nás moc nebude.Čekají nás volby,které neovlivní skoro nic. Loutkovodiči to mají připraveno.Nezdá se vám výsledek prvního kola voleb podivný ? Odkud vane vítr ?:

21.1.2023 v 16:29 | Karma: 15,60 | Přečteno: 530x | Diskuse| Občanské aktivity

Bedřich Dvořák

Velké ošálení dneška. Hrůza z pravdy kolem nás.

90 % dnešních rusobijců vůbec neví,proč tak činí. Putin to určitě není. Ten odejde a nic zásadního se nestane.Kdo dnes studuje v archivech,co se dělo před 100 lety ?Jaká byla úloha Kerenského a Uljanova- Lenina.Kdo to byli ?

12.1.2023 v 9:37 | Karma: 10,71 | Přečteno: 336x | Diskuse| Miniblogy
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

AKTV už sedm let hájí zájmy televizí. Bojuje s piráty a za nové zákony

25. dubna 2024

Asociace komerčních televizí slaví letos na jaře již sedmé výročí od založení. Jejími prioritami...

S vládou nemá smysl pokračovat v jednáních, a to ani za účasti prezidenta, řeklo ANO

25. dubna 2024  10:15,  aktualizováno  10:54

V atriu Poslanecké sněmovny proběhla tisková konference stínové vlády hnutí ANO. Poslanci mluvili...

„Není podstatné být vidět, ale mít výsledky.“ Politici reagují na konec ministryně

25. dubna 2024  10:46,  aktualizováno  10:53

O demisi ministryně pro vědu, výzkum a inovace Heleny Langšádlové (TOP 09) byl premiér Petr Fiala...

Moderátorka Porupková ukázala jizvu v dekoltu a promluvila o rakovině

25. dubna 2024  10:48

Moderátorka zpráv FTV Prima Soňa Porupková (34) se na sociální síti svěřila fanouškům s tím, že má...

  • Počet článků 1023
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 885x
Vždy jsem pracoval mezi lidmi. Byl jsem pomocným dělníkem i ředitelem velkého podniku.Dnes již nepřipravuji projekty se sociální, komunální a ekologickou tematikou, protože bojovat s mafiánským aparátem nemá dnes bohužel žádnou cenu a rozhlížím se lehce kolem sebe ..........