Chápeme vůbec důvody terorismu ?

Pomalu máme denně smutné informace o nějakých druzích terorismu.Papež František nedávno prohlásil,že musíme pochopit důvody teroristů a teprve potom můžeme proti terorismu bojovat. Byl silně kritizován,protože náš názor je odlišný

Světová veřejnost, která si říká civilizovaná, vidí všude zlo Islámu,Ruska, případně Severní Koreje a nyní znovu Iránu. Samozřejmě těch ohnisek terorismu je mnohem více.Není to vůbec jednoduché pro kohokoliv. Přehlíží se naopak podpora teroristů například ze strany Saúdské Arábie i když tento policejní stát má svoji ideologii založenu na nejhorší odnoži sunnitského Islámu - Wahhábismu.

Dnes se likvidují teroristé  pokud možno totálně, protože zřejmě žádné informace nepotřebujeme. Mrtví většinou již nemluví.

Při vyšetřování se většinou objeví věty, že někdo byl již dlouho sledován, ale ještě nebyl důvod nijak zasáhnout. To lidé chápou a hladají obranu v jisté semknutosti a přehlížení protilidské povahy terorismu.Strach zůstává a roste. Terorismus vítězí a šílenou náladu ve společnosti rozsévá dál.

Samozřejmě se ještě pohlíží na terorismus z hlediska mezinárodního, protože jsou oběti  mnoha stupňů významnosti.  Teroristé  a jejich oběti v Iráku, Rusku či Indonesii jsou tak nějak méně významní i když jsou to úplně stejní lidé jako v Evropě či USA.

Nedávno se ozval Čečenský prezident Kadyrov, že oni vědí, jak terorismus zlikvidovat. Pravdou je,že tam terorismus již není i když prý tam jsou obrovsky omezována lidská práva homosexuálů.

Myslím si, že homosexuálové v muslimské zemi to mají jistě těžké a určitě nejsou tak vidět, jako třeba u nás v Evropě. Tady se z jiné sexuální orientace dělá dokonce určitá přednost. Většinou jsou více vidět mužští homosexuálové, a určitě z jejich řad nevychází jádro teroristů.

Na druhou stranu jsou teroristé jistě určitým způsobem ovlivněni ve vztahu k většinové populaci.Dnes útočí již na kohokoliv, který ani nemusí být jejich nepřítel.

Tady nejde o nějakou levici či pravici a dokonce nejde ani o ten zatracovaný Islám. Jde o to, že je naše civilizace davově psychicky nemocná. Stačí si přečíst komentáře jen na českém internetu a teroristé mají dostatek důvodů k zásahu. Zemřít u mnoha lidí není vůbec žádný problém. A technicky se vybavit pro teroristickou akci je relativně jednoduché.

V každém případě si za současný stav můžeme sami, protože děláme pořád zásadní chyby. Zásadní vlastnostností každého současného politika je lhaní a nevzdělanost v sociologických otázkách.Papouškování různých hesel situaci jistě nepomůže.

Naše politická scéna nic jiného nanabízí.

Ozbrojování obyvatelstva již přechází za hranice možného. Ani desetitisíce příslušníků plánováné národní gardy nic nevyřeší.

Před rokem 1989 také oddíly lidových milicí situaci nezvládli. Je již jiná doba !

Každému jsou přednější výsledky voleb, než klidná společnost. Nemusíme ani chodit do vzdálených zemí ,protože to máme všechno skoro doma. Rozpad Československa se neřešil násilnou cestou jen náhodou. Rozpad Jugoslavie byl již krvavou událostí nejhoršího kalibru a dodnes to neskončilo. Tam je problém zasazen pro několik generací.

Převrat na Ukrajině napomohl rozšíření doutnajícího konfliktu. Rusko působí značně rozumně a pozitivně, a přesto je Rusko považováno za obrovské zlo pro celý svět.
Nesmyslné podporování antiruských tendencí v pobaltských státech ze strany Nato i EU se samozřejmě nějak projeví v dalším prodlužování nebezpečné situace. Obrovské procento lidí z Ukrajiny, Moldavie, Litvy, Lotyšska i Estonska se pohybuje v různých částech světa a doma je obrovský útlum zásad občanské společnosti. Zde jde o škody v řádech stovek miliard Euro, které nikdy nepůjde jednoduše napravit bez zásadních změn.

Rusko zvolilo doktrinu,že nastane doba,kdy mnoho těchto bývalých souputníků v SSSR se znovu dobrovolně k Ruskému systému konfederačního mnohonárodového uskupení připojí.Žádné násilné plány neřeší a nikdo to nechce chápat. Rok 1968 se již nemůže v Evropě opakovat.

Nejdříve si ale EU musí vyřešit svůj systém uspořádání, protože konfederační zásady se doposud dost odsuzují .

Takové Česko již nemá moc prostoru na kličkování a musí se rozhodnout. Obyvatelstvo nemá vůbec informace a nějaká referenda jsou nesmyslná.Vláda pořád mlží a nemá jasnou koncepci. Pravděpodobné volební vítězství hnutí ANO nemusí přinést žádné pozitivní změny. Pokud se nezmění chování obyvatelstva,tak budeme pořád poslušné ovce. Zde nám ta obecná vzdělanost a povědomí chybí dost zásadně.

I tak zvaná zastupitelská demokracie již nevyhovuje současné době.  Vývoj musí směřovat k decentralizaci rozdělování prostředků a elektronizaci celé státní správy. Technicky jsme již připraveni a doplnění vzdělání u obyvatelstva je jen otázkou přístupu státních orgánů.

Změnit systém výuky nové generace je tak obrovský úkol,že se nikomu nechce nic měnit. Tam je obrovská chyba,která jen zpozdí další vývoj. Žabomyší řešení způsobu maturitních zkoušek,či přijímacích řízení je jen ztráta času.Více méně celý školský systém již neodpovídá potřebám společnosti.

Jak známo , vše souvisí se vším. A současné nebezpečí teroristických útoků se proto musí řešit i zásadní změnou školského systému v celé Evropě a chápání odlišností jakýchkoliv etnických, náboženských či jiných skupin.

 

A potom jistě bude líp !

Autor: Bedřich Dvořák | čtvrtek 8.6.2017 13:48 | karma článku: 13,51 | přečteno: 932x
  • Další články autora

Bedřich Dvořák

Ukrajina ? Game is over ?

31.12.2022 v 12:29 | Karma: 27,12

Bedřich Dvořák

Úloha Ruska a USA ve světě.

29.10.2022 v 15:01 | Karma: 22,86
  • Počet článků 1023
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 885x
Vždy jsem pracoval mezi lidmi. Byl jsem pomocným dělníkem i ředitelem velkého podniku.Dnes již nepřipravuji projekty se sociální, komunální a ekologickou tematikou, protože bojovat s mafiánským aparátem nemá dnes bohužel žádnou cenu a rozhlížím se lehce kolem sebe ..........