Bedřich Dvořák

A máme tu zase prázdniny.Letní neodborná úvaha.

30. 06. 2017 9:41:03
Jsem již ve věku,kdy mohu mít prázdniny kdykoliv.Většinou jsem je dříve stejně proflákal. Dobré bylo období Vysokoškolských studií,kdy byly prázdniny od konce května do konce září.Dnešní Vysokoškolský život je úplně jiný.

Vůbec těm dnešním studentům nezávidím. Více vědomostí do sebe stejně nedostanou a postupem času stejně zjistí,že si již skoro nic nepamatují. Přitom Vysokoškolské studium je velmi důležité pro zařazení v životě. Správný student se přestane bát dalšího studia a jakýchkoliv zkoušek.Dnešní doba již obsahuje jednoduchý fakt, což znamená studovat až do konce života a nebo se smířit s tím,že vlak odjíždí nějak moc rychle.

Osvícení prognostici a sociologové to již vše říkají dost hlasitě,ale stát na to nedbá. Ani se tomu nemusí říkat škola,ale určitá péče o obyvatelstvo z hlediska vzdělávání, což je nutná a základní podmínka úspěšného vývoje.

Základní vzdělávání by mělo skončit tak v desáté třídě a Střední škola může být klidně tříletá. Zde by se mělo již rozlišovat v úvahách na přechod do praxe a přechod k dalšímu studiu.Cosi jako vyučení k řemeslu či odbornosti a příprava na další studium. Nějaká maturita či závěrečná zkouška je zbytečný nesmysl, protože snad by vše mělo směřovat k podchycení zájmu o věc.Jeden ročník proflákat přípravou k nějaké podivné závěrečné zkoušce je přeci nesmysl. I témata maturitních otázek jsou nesmyslná a odtržená od života.

Odborné a aktuální znalosti by si měl každý umět najít na internetu a vzdělávání by mělo být propojeno s praxí. Sanmozřejmě i v zahraničí,protože několik měsíců v zahraničí nahradí několik let studia jazyků v Česku. A hlavně každý zjistí,že všude je chleba o dvou kůrkách.

Vysoká škola by měla navazovat na určitá Středoškolská studia a teoreticky by nemuselo být Vysokoškolské studium ničím omezeno. Ani časově. Studovat současně či postupně na několika školách by mělo být normální a jakékoliv dovzdělávání při zaměstnání by mělo být podpořeno také.

Dnes je vše nějak sakcionováno finančně a tak i při absenci školného na Státních školách je vše finančně náročné. Stravování a bydlení při denním studiu je již mnohdy nad možnostmi rodičů a ne každý dokáže najít vhodné zaměstnání při studiu.

Obrovsky se situace zlepší při zavedení nepodmíněného zaručeného základního příjmu. Tím by se zlepšilo i financování komplexně.Tyto souvislosti našim zákonodárcům vůbec nedocházejí,protože již žijí na jiné planetě.Stejně jiná cesta není a nebude. Komunismus již nevybudujeme ani náhodou.

Velmi rychle se zavede nová průmyslová revoluce 4.0. A nejen v Česku nastane obrovský problém s armádou zbytečných a nevzdělaných obyvatel. Zde to již nebude problém nějakých nepřízpůsobivých cikánů,ale problém značné části celého obyvatelstva i s původním Vysokoškolským vzděláním.

Vše se samozřejmě nějak vyřeší,ale již nyní by to měla vědět většina lidí, politiků i pedagogů.A hned vše postupně řešit. Jen ty teorie z dob Rakouska-Uherska nějak pořád přetrvávají.

Vše souvisí se vším a zase děláme vše pomalu a chybně. A je velice zajímavé,že nám do systému vzdělávání nějaký Evropský parlament zatím nic nekecá. Asi jim je vzdělávání fuk. Jsou neomylní.

Jistě nás něco nakopne a bude zase líp !

Autor: Bedřich Dvořák | karma: 8.55 | přečteno: 330 ×
Poslední články autora