Němci budou muset chodit do důchodu v sedmdesáti, tvrdí ekonomové

Tak i v Německu začínají ekonomicky strašit.Je zajímavé, že se neřeší změny pracovního zařazení po nástupu nové průmyslové revoluce 4.0. U nás to znamená, že minimálně 40 % lidí bude nuceno změnit pohled na svět i svá zaměstnání.

Ač jsem vzděláním ekonom,tak si plně uvědomuji důsledky v sociální, odborné i lidské oblasti. Někdo to prostě nebude zvládat. To budou mnohem větší problémy, než nějaké dnešní problémy s nepřízpůsobivými jedinci. Těch nepřízpůsobivých budou v EU miliony. Problém s imigranty je proti tomu opravdu prkotina.

Dnes si každý lékař, právník,ekonom či manažer myslí,že to má jisté do důchodu. A mnozí to vidí ještě více optimisticky.Jenže je vše hodně relativní. Vůbec netušíme,co způsobí zavedení umělé inteligence do celého řízení společnosti.

Samozřejmě vzniknou nová,dnes netušená pracovní místa. Sekání trávy v parku a sbírání odpadků na ulici to určitě nebude. I ti popeláři přeci nebudou potřeba.Základem rozumné společnosti je určitá solidarita či rovnostářství socialistického typu.

Stará generace postupně vymře a na nějaké rovnostářství si možná bude těžko zvykat nová generace.Za posledních 30 let se to nepodařilo překonat ani mezi "západem" a " východem" ale i v rámci třeba jednoho Německého státu.

A problémy nastanou během nejbližších 10 let ! Samozřejmě budou jiné problémy v Česku a třeba na Ukrajině. Možná nám ukáže správný směr Čína nebo některé státy v Africe a Latinské Americe.V Číně jsou přesvědčeni, že jejich směr je nejlepší a není nutno cokoliv měnit. Tady to kritizujeme, ale vůbec nechápeme.

Mnozí političtí vůdci a důležití ekonomové se tváří,jako by současný stav měl vydržet do nekonečna.

Asi je to dnes vše volební boj a získávání hlasů pomocí populismu. Tak to dělali před lety v Německu, Rusku i v USA.

Dříve trvaly společenské změny tisíciletí, potom staletí a nyní to budou jen desítky let.Vývoj lidstva je objektivní proces, který nelze jednoduše naplánovat. On je naplánován svým vývojem a těžko se mění.

U nás máme starostí dost a většina lidí žije od výplaty k výplatě či od důchodu do důchodu. Vidiny do vzdálenější budoucnosti z nás vyprchaly na základě zkušeností.

Jsou dvě možnosti

- máme naprogramovaný zánik a nebo bude líp !.

Autor: Bedřich Dvořák | úterý 8.8.2017 12:52 | karma článku: 24,91 | přečteno: 1289x
  • Další články autora

Bedřich Dvořák

Ukrajina ? Game is over ?

31.12.2022 v 12:29 | Karma: 27,12

Bedřich Dvořák

Úloha Ruska a USA ve světě.

29.10.2022 v 15:01 | Karma: 22,86
  • Počet článků 1023
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 885x
Vždy jsem pracoval mezi lidmi. Byl jsem pomocným dělníkem i ředitelem velkého podniku.Dnes již nepřipravuji projekty se sociální, komunální a ekologickou tematikou, protože bojovat s mafiánským aparátem nemá dnes bohužel žádnou cenu a rozhlížím se lehce kolem sebe ..........