Bedřich Dvořák

KOMENTÁŘ: Proč je máslo drahé ?

13. 09. 2017 18:55:00
V mnoha mediích se to hemží informacemi, proč je máslo drahé. Stačí občas nakupovat cokoliv a umět počítat. Zdražuje se vše důležité, protože si to asi můžeme dovolit.Takové jsou závěry komentářů. Prý to je v EU mnohem horší.

To, že máme pořád podhodnocenou měnu na úkor podpory vývozu se pořád nějak zapomíná. Bez práce nejsou sice možná koláče,ale u nás si jich za stejnou práci koupíte méně. A tak i to máslo patří do této kategorie.Švejk by komentoval situaci ve zdražení piva známou větou o pádu vlády,ale pivo by si dal, protože žold by měl větší.

Nedávno jsme se spolužáky vzpomínali na dobu,kdy stálo pivo pod dvě koruny. A navíc nám vůbec nechutnalo. Děvčata na školský večírek nakoupila třešňové víno v litrových flaškách,které bylo sladké a levné. Špatně nám po tom bylo stejně. A my jsme se stejně moc eroticky neprojevovali i přes obsah alkoholu. To bylo holt tenkrát.

Dnes je otázka másla více politickou než hospodářskou prohrou.Stejně jako za komunistů jistě socani nejsou rádi,že se cena másla někde zdvojnásobila. Minulý týden jsem zaznamenal,že cena je setrvalá něco přes 50 Kč, ale balení je místo 250 gramů jen 200 gramů. A to je zdražení o dalších 20 %. Sežral jsem to i s navijákem.

Samozřejmě jde o kartelovou dohodu výrobců a dovozců. A víme houby, zda jíme máslo třeba z Ukrajiny či Moldavie. Na aféru se starým máslem ze zahraničních mrazíren se již zapomnělo.

Dnes by mělo být již Euro hluboko pod 20 Kč a vše by fungovalo. A vůbec by tady již mělo být Euro minimálně deset let. Problémy přechodu by byly vyřešeny a lidé by měli klid. Dnes se naivkové přou o zachování naší "zlaté" České koruny a chtějí vylézat z EU asi na nějaký ostrov hojnosti,který neexistuje.

Všude je chleba o dvou kůrkách a pomalu se dozvídáme ( konečně),že to na tom "západě" a v USA není vše zase tak bezvadné, jak jsme si dříve mysleli.

Vždy jde o úhel pohledu. Ten,kdo má hodně vysoký příjem, tak zastává teorii odměňování podle zásluhovosti. On je ten zasloužilý a ostatní jsou socky na odstřel. A třeba pracuje v odvětví,kde se jen nějak spekuluje či podvádí a netvoří žádné skutečné hodnoty. To on samozřejmě nechápe a nevěří ničemu. Uveďme například obor pojišťovnictví a peněžnictví. Zde se nic skutečného netvoří,ale dobře se tu živí statisíce lidí. A těm je nějaká cena másla úplně ukradená. Oni si zajdou do restaurace a to máslo vůbec nevidí. Ono se i blbě maže na chleba.

Jaká bude nová,nastupující společnost, moc nevíme. Technologické změny v nastupující průmyslové revoluci 4.0 jsou zatím považovány za levicové kecy i když je to právě naopak.

Taková umělá inteligence tak zamává s politickými i hospodářskými vztahy, že to ani nedokážeme odhadnout. Výsledkem bude nějaký socialistický či sociální systém nového typu,který nikdo skoro neočekává a pamětníci starých dob postupně vymírají. Minimální zaručený nepodmíněný příjem je považován za utopii i když to jinak nepůjde zařídit.

Nečeká nás v nejblížších desetiletích žádný ráj na zemi,ale šoková opatření, kdy nějaká cena másla nehraje vůbec žádnou roli. Třeba dokonce již máslo nebude na trhu existovat.

Musíme doufat- a bude líp !

Autor: Bedřich Dvořák | karma: 18.58 | přečteno: 1198 ×
Poslední články autora