Ekologie mezi námi - dnes ! Děláme to dobře ?

24. 05. 2019 8:46:44
Normální člověk chápe ekologii jako přírodní proces.Dřive se využilo vše,co příroda dala. Taková zabijačka prasete je plně ekologická. Zpracuje se skoro vše.Dnešní třídění odpadu je hezká věc,jen není realizován ten další krok.

Nedávno jsem byl pár dní v Polsku. Tam mají zvyk prodávat těstoviny, mraženou zeleninu a mražené polotovary na váhu podle potřeby zákazníků. Záíkazník si sám zboží vybere,nabere a odnese v unifikovaném obalu.Možná je to na hranici pomyslné hygieny,ale mě se to líbilo.

Ty drahé obaly mraženého zboží,kde nevidím stejně dovnitř, opravdu nepotřebuji. A pytlíky plné ledu u mražených ryb také ne. Stejně tak si v Polsku naberou z velkých skříní oblíbené těstoviny a nemusí mít dvacet druhů stejného zboží.v nádherných obalech,které nejdou na nic použít.

Třídíme doma i plasty a jednou za 14 dní nám je odvážejí. Je neuvěřitelné,kolik plastů se vyhazuje do těchto tříděných kontejnerů. Přitom je známo.že nějaká recyklace je dražší než výroba a energeticky náročnější.

Ekologie začne skutečně fungovat. až bude mnohem levnější energie. Nic nepomůže zdanění obalů,či zavedení vratných obalů na nápoje. Pokud se nebude předzpracovávat obal ihned poblíž místa spotřeby , tak vození vzduchu na místo vrácení není určitě nijak ekologická záležitost. Je to jen další a zbytečné zdanění spotřeby.Současné technologie na rercyklace jsou jen čerpadla na získání nějakých dotací z pochybných penězotoků. Kdo tomu nevěří,měl by si to nastudovat.

Stejně tak nejsou ekologická auta s elektrickým pohonem.Nejsou ekologická solární monstra na orné půdě i když se ornice odstraní. Vše je jen mrhání prostředky.

I takové dnešní výrobky podobného užití,které se liší jen designem jsou neekologické.Tisíce druhů aut,kol čo oblečení jsou již za hranicí nesmyslu.Fámy o škodlivosti vyráběné pitné vody rozjely obrovský a zbytečný byznys s vodou balenou.

Obrovský výběr čehokoliv není ukázkou vysoké životní úrovně,ale ukázkou plýtvání zdroji.

Poukazování na fakt,že před rokem 1989 jsme byli jako chudé myšky není také ekologickým vysvětlovacím postupem. Potřebujeme k něčemu stovky druhů telefonů,televizorů či jiných elektronických přístrojů ?

Porovnejte si,že bychom měl k dispozici100 druhů zápalek. Tento výběr není neb takové zápalky nepotřebujeme a reklama na nich je neúčinná.

Ostatně i reklama a móda je skorem vždy neekologická.

Není nutno chodit v modrákách, holinkách a jednotných sandálech.

U ostaních výrobků se situace postupně vyřeší s nástupem nové průmyslové revoluce 4.0. Nadnárodní výrobní zařízení propojené v mnoha státech postupně vychovají spotřebitele k jinému pohledu na použití spotřebních věci.Ostatně i dělení lidstva na jednotlivé státy je nekologické opatření. Vidíme to již dnes. Zbytečně se duplikuje mnoho procesů a i taková EU či USA ( ale i Rusko a Čína,Indie,Brazilie a další) jsou jen neekologickými opatřeními,které fungují jern díky ovládajícím politickým silám.

I politické systémy a zastupitelská demokracie je jen úlitbou k ovládání lidu. Jak bude politika spolupracovat s nadnárodními prvky umělé inteligence ?

Základem demokracie musí být jen člověk a lidstvo jako takové. Jakékoliv třídění na ty vyvolené a na ty druhé, odporuje přírodě a smyslu života.

Jen se to ve své omezenosti bojíme připustit.

Dnes začínají zbytečné volby,Tak na to pomatujte !

Autor: Bedřich Dvořák | pátek 24.5.2019 8:46 | karma článku: 9.63 | přečteno: 222x

Další články blogera

Bedřich Dvořák

Jak si mužI hrají. Neodborné postřehy ženatého muže.

Témata "mužů" přetřásají všichni. To za dřívějších časů nebylo vidět. Muži byli tak trochu chráněni a preferováni. Některé filosofické zásady trvají i do dnešních dní.Je zajímavé,že to kritizují ty ženy,kterých se to vůbec netýká.

1.2.2023 v 22:07 | Karma článku: 10.60 | Přečteno: 455 | Diskuse

Bedřich Dvořák

Můžeme radit Ukrajině ? Nebo budeme zase za blbce ?

Logicky si každý voják vezme vždy osvědčenou zbraň a někam se zašije. Tato válka není jeho válkou. Každému domorodci na Ukrajině je srdečně jedno,jak se jmebuje stát ,kdy bydlí. On chce jen klid,život,bydlení a život s dětmi.

29.1.2023 v 18:00 | Karma článku: 18.76 | Přečteno: 513 | Diskuse

Bedřich Dvořák

kdy se nad sebou zamyslíme ? Nikdy není pozdě !

Eliška Hašková Coolidge: Trump prodloužil schůzku s Babišem o 45 minut, protože si měli co říct Není co dodat.

26.1.2023 v 17:23 | Karma článku: 16.05 | Přečteno: 504 | Diskuse

Bedřich Dvořák

Lži a služby těm "nahoře". Komu to prospěje ?

Kdo věří čestnosti a spravedlnosti dnes ? Asi nás moc nebude.Čekají nás volby,které neovlivní skoro nic. Loutkovodiči to mají připraveno.Nezdá se vám výsledek prvního kola voleb podivný ? Odkud vane vítr ?:

21.1.2023 v 16:29 | Karma článku: 15.60 | Přečteno: 527 | Diskuse

Další články z rubriky Občanské aktivity

Zdenek Horner

Kam až bude smět zajít žertování na letošního Apríla?

Ochránci pravých názorů a hodnot rozpoutali ve společnosti nejistotu. Neustálé zastrašování zaručeně neorganizovaných amatérských aktivistů, kteří reagují na 99 procent jakékoli argumentace tak, že jde o proruskou činnost ...

28.3.2024 v 20:26 | Karma článku: 15.66 | Přečteno: 299 | Diskuse

Zdenek Horner

Chybí mi rozhodný postoj české vlády a místních bezvýhradných izraelofilů

Nyní má česká vláda jedinečnou příležitost před celým světem dokázat, že bývalý satelit Sovětského Svazu není nyní satelitem USA. Měla by odsoudit nestabilní postoj vůči Izraeli, ale i vůči Ukrajině a posoudit zdali USA nejsou ...

27.3.2024 v 12:44 | Karma článku: 21.98 | Přečteno: 568 | Diskuse

Veronika Valíková Šubová

Naše stařečky dnes okradl zloděj vydávající se za pracovníka charity

Našim stařečkům je přes osmdesát let. Muž s přízvukem, kolem šedesáti let, mluvící slušnou češtinou, vydávající se za pracovníka charity, přijel v červeném hyundai pro knihy a ukradl Kapitánovým rodičům snubní prstýnky a šperky.

21.3.2024 v 18:43 | Karma článku: 27.78 | Přečteno: 929 |

Zdenek Horner

Milujeme NATO a proto Ukrajina zvítězí

Poté, co víme, že jsou na Ukrajině vojáci NATO, jsem již úplně klidný. Vítězství je v kapse. A kam se NATO vypraví příště? Bude to Bělorusko nebo Kazachstán? Gruzie? Ta už je rozpracovaná. Arménie by zatím byl těžký oříšek.

12.3.2024 v 12:54 | Karma článku: 33.68 | Přečteno: 941 | Diskuse

Zdenek Horner

Odpověď tazateli k uličnímu a kádrovému výboru

Tazatel se rozhořčuje, že se někdo ve zdejších diskusích cítí být pod knutou postupů někdejších uličních výborů. Vcelku pěkně vystihuje, jak se chovali a jakými pravomocemi byly tyto výbory za komunismus obdařeny, ale ...

10.3.2024 v 13:28 | Karma článku: 32.11 | Přečteno: 765 | Diskuse
Počet článků 1023 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 885
Vždy jsem pracoval mezi lidmi. Byl jsem pomocným dělníkem i ředitelem velkého podniku.Dnes již nepřipravuji projekty se sociální, komunální a ekologickou tematikou, protože bojovat s mafiánským aparátem nemá dnes bohužel žádnou cenu a rozhlížím se lehce kolem sebe ..........

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...