Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Důchodová reforma v dnešní době. Má nějaký smysl ?

Důchodci v EU začínají být velkým politickým tématem.Je to zatím silnější téma než minimální nepodmíněný zaručený příjem.Co je pravda a co lež lidé moc nedokáží rozpoznat.Trochu to připomíná debatu o výši DPH a její zdůvodnění.

Zatím se tato tématika zásadně neprojevila jako skutečný problém. Poukazuje se na výši důchodů ve státech v okolí,kde jsou ty důchody vyšší. Navíc se nepoukazuje na tzv.další, soukromé "pilíře" důchodového systému,které jsou někdy do "státních" penzí započítány a někdy ne.

Ty pilíře jsou většinou nějak dotovány různými zvýhodněními ve vztahu k daním a na druhou stranu znehodnocovány plánovanou inflací a navyšováním DPH v jednotlivých zemích.

Kde je ta skutečná pravda.?

   Když důchodce dostane z rozpočtových peněz jednu korunu,tak,pokud si tuto korunu nevloží do svých úspor a zmrazí její peněžní tok,tak se vrátí 0,5 Kč zpět do státního rozpočtu různými formami daní. Nejde jen o DPH,ale o jakékoliv daně v celém výrobním procesu i v oblasti služeb.To se kupodivu nikde nekomentuje.A jde o základní číslo !

   Vrcholným nesmyslem je použití takovéto valorizace do nějakých penzijních připojištění důchodců.

Přes toto konstatování se realizují i reklamní akce pojišťoven a nemálo důchodců tomuto vábení podlehne.Někdo má na tom nějaký zvláštní zájem.

  Hlavně ti pracující důchodci moc efektivitu svého snažení nepočítají.A jejich kritici zamlčují.

Uznávaná ekonomka Zamrazilová uvádí své argumenty v rámci současných použitých systémů.

https://www.stream.cz/ptam-se-ja/zamrazilova-zive-co-realne-znamena-zvyseni-duchodu-o-300-korun-64207557#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=sznhp.vidpbox&dop_req_id=STT8wtcohWD-202108221533&dop_id=64207557&source=hp&seq_no=1&utm_campaign=_var&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz

V době před volbami se v ČR i jinde preferují konzervativní úvahy a vše se podává tak,jako by současný systém organizace společnosti měl vydržet navždycky.To je přeci nesmysl.

  Odvážní ekonomové  jsou dočasně umlčeni a vše se podřizuje politickým záměrům a výsledkům.

   Příkladem je dnes stav v USA,kde se politika vrátila svými úvahami o 10 let zpátky a čeká se na nějaký zázrak,který nepřijde.I zde je potřeba změnit veškeré finančně-ekonomické úvahy obrovského rozsahu.Je jasné ,že se priority světové ekonomiky mění - Tlak na jedné straně vyvolává Čína a Rusko a na druhé straně systémy v Africe a Latinské Americe. Značná část Asie se obrací k Islámským principům,které jsou u nás zatím pomlouvány a vykládány značně chybně a neodborně.

Osobně si myslím,že princip Islámského hospodaření je svými principy mnohem dále,než jsou úvahy třeba v USA. Jednoduchou analýzou dospějete k poznání,že se principy úvah ekonomů v EU a Islámské ekonomika značně přibližují novému společenskému ideálu a možnostem.

   Naši ekonomové zčásti opakují pouze konzervativní poučky ( Václav Klaus a další), a nebo vsadili na na koně,kteří ještě nejsou ve fázích dospělosti ( u nás ekonomové Pirátů). A naprostá většina hospodářských pracovníků očekává pokračování jakési současné linie posledních desetiletí.

   To již není čekání na zázrak,ale hloupost směřující do velké krize.

Řeší se nízké důchody a komentují se dopady na deficitní rozpočet státu. Ve své podstatě jde o vyřešení dočasných problémů,které se nahromadily již minimálně za posledních 100 let.Reformy  EU jsou mnohem významnější než nějaké naše problémy s důchody, protože jsme bezvýznamná ekonomika místního významu.

Když vstupoval Andrej Babiš do politiky,tak jeho základním heslem bylo zamezit rozkrádání státního rozpočtu v mnoha oblastech. Ale dnešní výsledek je bohužel přesně opačný.

Rozkrádá se mnohem více ve všech oblastech. Nyní to je zdravotnictví a covid. Tlak je také z Armády a nadnárodních korporací.Statisíce lidí si neplatí povinné sociální a někteří i povinné zdravotní pojištění. Bují šedá ekonomika,která zaměstnává cizince pomocí zahraničních  personálních egentur. Rozkrádá se i v oblasti stravenek a benefitů pro pracovníky.Máme tady obrovskou skupinu lidí,kteří se dokonce schovávají před exekucemi na neevidovaných místech ubytování, a v zahraničí.

   Fantastické jsou oblasti rozkrádání DPH při vývozu zboží mimo EU ( Ukrajina) a převody daní do zahraničí,kde jsou nižší či žádné.

..Dnes se již nedá vymlouvat na zastaralou výpočetní techniku.Tak se kupuje drahý ( skoro mafiánský) SW upravený k možnostem takového rozkrádání i v těchto oblastech.Dá se říci,že  používaný SW slouží k zakrývání právě těchto úniků na daních a při nadhodnocování požadovaných výdajů státu.

Tzv.vysoutěžení nejlepších projektů v oblasti realizace celostátní i místní infrastruktury je proto skoro nedokazatelné. V současné době konečně začíná rozkrývání takových výběrových řízení pomocí specializovaných útvarů Policie ČR. Jde i mnohem dokonalejší rozkrádání,než bylo před 10 lety, kdy se takto financovaly některé politické strany.

   Korupce je hlavní příčinou stávající situace a nějaké důchody starých lidí jsou zanedbatelnou hospodářskou problematikou.

   Lidé to moc nevidí,neb se jich to zdánlivě netýká.A tak budou volit strany, které to hezky vysvětlí na akcích  s párky a pivem. A dokonce u té konzumace nebudete muset mít své náhubky covid.

Tak všem přeji šťastnou ruku při vhození lístků do volební urny

Bude líp !

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Bedřich Dvořák | neděle 22.8.2021 18:36 | karma článku: 14,56 | přečteno: 367x
  • Další články autora

Bedřich Dvořák

Jak si mužI hrají. Neodborné postřehy ženatého muže.

Témata "mužů" přetřásají všichni. To za dřívějších časů nebylo vidět. Muži byli tak trochu chráněni a preferováni. Některé filosofické zásady trvají i do dnešních dní.Je zajímavé,že to kritizují ty ženy,kterých se to vůbec netýká.

1.2.2023 v 22:07 | Karma: 10,60 | Přečteno: 456x | Diskuse| Občanské aktivity

Bedřich Dvořák

Můžeme radit Ukrajině ? Nebo budeme zase za blbce ?

Logicky si každý voják vezme vždy osvědčenou zbraň a někam se zašije. Tato válka není jeho válkou. Každému domorodci na Ukrajině je srdečně jedno,jak se jmebuje stát ,kdy bydlí. On chce jen klid,život,bydlení a život s dětmi.

29.1.2023 v 18:00 | Karma: 18,76 | Přečteno: 514x | Diskuse| Občanské aktivity

Bedřich Dvořák

kdy se nad sebou zamyslíme ? Nikdy není pozdě !

Eliška Hašková Coolidge: Trump prodloužil schůzku s Babišem o 45 minut, protože si měli co říct Není co dodat.

26.1.2023 v 17:23 | Karma: 16,05 | Přečteno: 505x | Diskuse| Občanské aktivity

Bedřich Dvořák

Lži a služby těm "nahoře". Komu to prospěje ?

Kdo věří čestnosti a spravedlnosti dnes ? Asi nás moc nebude.Čekají nás volby,které neovlivní skoro nic. Loutkovodiči to mají připraveno.Nezdá se vám výsledek prvního kola voleb podivný ? Odkud vane vítr ?:

21.1.2023 v 16:29 | Karma: 15,60 | Přečteno: 531x | Diskuse| Občanské aktivity

Bedřich Dvořák

Velké ošálení dneška. Hrůza z pravdy kolem nás.

90 % dnešních rusobijců vůbec neví,proč tak činí. Putin to určitě není. Ten odejde a nic zásadního se nestane.Kdo dnes studuje v archivech,co se dělo před 100 lety ?Jaká byla úloha Kerenského a Uljanova- Lenina.Kdo to byli ?

12.1.2023 v 9:37 | Karma: 10,71 | Přečteno: 337x | Diskuse| Miniblogy
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Eurovize ukázala, že Izrael má v Evropě i nadále podporu, říká Fingerland

17. května 2024

Vysíláme Válka o Gazu může skončit patem a zároveň se blíží konec premiéra Benjamina Netanjahua. V Rozstřelu...

Hádka o školních absencích skončila vraždou v rodině, hoch za ni dostal 7 let

17. května 2024  9:36,  aktualizováno  9:52

Ve čtvrtek u Krajského soudu v Liberci při neveřejném jednání padl sedmiletý rozsudek nad mladíkem,...

Muž ve Francii se pokusil podpálit synagogu, policisté ho zastřelili

17. května 2024  9:50

Policie v Rouenu na severu Francie v pátek ráno zastřelila muže, který se pokoušel podpálit...

U izraelské ambasády ve Stockholmu se ozývala střelba, policie uzavřela okolí

17. května 2024  9:18

Policejní hlídka ve Stockholmu v noci na pátek kolem 02:00 slyšela nedaleko izraelské ambasády...

Vyhrajte balíček z řady sebamed Anti-Redness
Vyhrajte balíček z řady sebamed Anti-Redness

Minulý týden jste soutěžili se sebamedem o kosmetiku pro nejmenší. Tento týden si pojďte zahrát o péči pro vás, a to konkrétně o řadu Anti-Redness,...

  • Počet článků 1023
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 885x
Vždy jsem pracoval mezi lidmi. Byl jsem pomocným dělníkem i ředitelem velkého podniku.Dnes již nepřipravuji projekty se sociální, komunální a ekologickou tematikou, protože bojovat s mafiánským aparátem nemá dnes bohužel žádnou cenu a rozhlížím se lehce kolem sebe ..........