Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
ŠF

Rozumím vašemu "bolu v srdci", napsal jste to (možná nevědomky) naprosto přesně. Opravdu platí, že "Ve své podstatě svastika, rudá hvězda nebo srp a kladivo mají více pozitivního symbolismu než negativního."

Jenže si již odmítáte připustit, že stejně jako nacismus a komunismus učinily ze svastiky, rudé hvězdy a srpu s kladivem symboly zla, zmaru a smrti, učinil tak současný ruský režim i se svatojiřskou stužkou, když ji používá jako "znak" okupantů, zlodějů a násilníků. Symboly, které jsou samy o sobě neškodné (tedy pokud vám jejich pětimetrové vypodobnění nespadne na hlavu), získávají svůj obsah až s tím, jak je lidé použijí. A tak stejně, jako dnes každého při pohledu na lebku se zkříženými hnáty napadnou spíš piráti než šamanismus, dopadl i oranžovočerný kus látky - stal se symbolem zla. Stěžovat si na to pak bude asi nejlepší tam, kde ke zneužití došlo - tedy v Kremlu (pokud na to máte odvahu), a ne hanět své spoluobčany za to, že vidí očividné.

P.S.: Opravdu nemusíte mít strach vyrazit do ulic se svatojiřskou stužkou. Na rozdíl od nacistických symbolů nejsou ty komunistické a neokomunistické u nás trestné.

0 0
možnosti
PB

..... je to vůůůbec zajímavý(?),- Řád svatého Jiří,- a nikemu z tech našich moderních bojovníků proti komunismu není divný to "svatého", žejo ?!,- mi porád není jasný jak nějakýho "svatýho" mohl vzít po carech na milost Stalin aj Putin ?,- ......ešivá vona ta stužka nebude míti trochaj jinej význam než ten komunistickej;-D, jantaři ?!

0 0
možnosti

Symbolizuje vždy totéž: ruský imperialismus.

0 0
možnosti
MS

Co na to Wikipedie:

Malá svatojiřská stužka se nosí jako symbol památky vítězství nad nacismem ve druhé světové válce. Na jaře 2014 se svatojiřská stužka pro svůj proruský význam stala symbolem proruské opozice proti hnutí Euromajdan na východě a jihu Ukrajiny. Kvůli podobnosti s pruhy mandelinky bramborové dostali její nositelé od Ukrajinců přezdívku kolorady (mandelinky).

1 0
možnosti

Ovšem až od roku 2005. Navíc to překryl ten význam z roku 2014.

0 0
možnosti
Foto

Pokud nebudete dostatečně nadávat na Putina a vše ruské, tak Vás naši zastánci západní "demokracie" budou označovat těmi nejhoršími jmény.

Musíme si zvyknout na to, že i sebehorší zločin spáchaný západní "demokracií" nevadí. Ale, jen pouhá snaha bránit se, je ten nejhorší zločin.

A Rusové mají tu smůlu, že se nechtějí podřídit diktátu Západu.

A po zlém to s nimi nejde, protože mají silnou armádu a prezidenta Putina nejde jen tak snadno zavraždit jako Saddáma Husajna či Kaddáfího. Proto jsou Rusové pod vedením Putina tak strašně nenáviděni západní "demokracií" a diskutéry typu Zabilanského a spol.

1 4
možnosti
JS

J67a22n 55S81e49m39i76k

10. 5. 2017 14:21

proc by nekdo na apade chtel likvidovat Putina?

On a jeho parta rozkradaji nerostne bohatstvi celeho Ruska-proto se kazdy rok "poztraci" ty stamiliardy dolaru za vyvoz surovin a rusky duchodce dostava prumerne 4 tisice Kc duchodu- kam myslite ze ty nakradene penize Putinova parta prevadi? : Evropa a USA

2 0
možnosti
JS

J41a30n 76S71e43m15i97k

10. 5. 2017 13:44

Vy musite byt s nervami v kyblu kdyz Vas takhle rozhodi ze nekdo "spini" symboliku uzivanou v nejakem cizim statu -casto v souvislosti treba s boji na Donbasu nebo podobnymi dobrodruzstvimi.....

.....asi jste proste precitlively nebo co

5 0
možnosti
BD

Nevím, komu patří Vaše otázka. Mě vadí,když se z období po roce 1948 i u nás dělá doba temna se stádem ovcí,které se vším souhlasili. Určitý symbol může mít pro někoho obrovský význam a pro něho žádný.Samozřejmě tato generace má i jiný pohled na současnost.

0 1
možnosti
LM

Tzv. svatojiřská stužka je symbolem ruského imperialismu, jehož nejvyšším stádiem byl bolševismus. Putin to vyjádřil naprosto jasně, když řekl, že kolaps Říše zla byl největší geopolitickou katastrofou 20. století.

9 1
možnosti
OZ

Možná se tato stužka poprvé objevila někdy v roce 2005, ale hlavně se stala symbolem separatistických nepokojů na východě Ukrajiny a Ruské agrese v celém "Novorusku". Její historie je sice dlouhá a sahá až do doby vlády Kateřiny Veliké. Ale na scénu se opět vrátila s rostoucími imperiálními ambicemi Ruska, Putinovi ideologové z ní udělali odznak vlastenectví a vítězství v druhé světové válce a ovce se nadšeně přidaly.

Hitler zneužil svastiku, Putin zase staré carské symboly. Oba jsou stejní jak pojetím zahraniční politiky, tak zneužíváním původních symbolů ve prospěch své propagandy.Rv

12 0
možnosti
LK

Píšete nesmysly, "na scéně" byla bez přerušení. Svatojiřská stuha se užívala i v letech SSSR (znak gardových jednotek, řádové stuhy a pod.)

1 1
možnosti
MT

V případě svatojiřské stuhy se jedná spíše o připisování než přepisování historie. Ten starý význam byl důležitý spíše pro Rusko a ty nové významové vrstvy, které jsou už globální, poněkud zapáchájí... Až je mi té stuhy líto.

4 0
možnosti
VR

Běžte si vzlykat na ten váš Sputnik, mezi své, tam vám rozumí....

6 0
možnosti

Proč by měl kdokoli v České republice nosit Svatojiřskou stužku? Dovedete to nějak vysvětlit? V tom článku jste si zanadával na kdekoho, ale to je asi tak vše.

8 0
možnosti
BD

Já bych šel s fotografií svého táty do průvodu nesmrtelného pluku. A vím proč.

0 2
možnosti
  • Počet článků 1023
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 885x
Vždy jsem pracoval mezi lidmi. Byl jsem pomocným dělníkem i ředitelem velkého podniku.Dnes již nepřipravuji projekty se sociální, komunální a ekologickou tematikou, protože bojovat s mafiánským aparátem nemá dnes bohužel žádnou cenu a rozhlížím se lehce kolem sebe ..........