Diskuse

Kdy začneme brát Čínu vážně ?

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
AR

Čína celý svůj ekonomický rozmach v posledních 20. letech dělala na dluh a ten už musela začít splácet. Proto tempo rozvoje jde citelně dolů. Navíc tamní komunističtí kapitalisti mají v podnikání velkou výhodu, že mohou bezostyšně vykořisťovat zaměstnance. Jejich veliký Mao by se musel v hrobě obracet, kdyby viděl jaký režim tam nyní funguje. 8-o

0 0
možnosti
VB

V Číně jsem nebyl, ale co jsem slyšel např. o budování průmyslových zón na východě Číny, bere dech. Západ (Číny) je zřejmě mnohem zaostalejší.

A pokud americký profesor na vysoké škole v USA přijde do třídy a řekne: "Tak už vím kdo bude v ročníku nejslabší" (má na mysli jediného bílého Američana), tak je to k zamyšlení.

Čína platí nadaným studentům (a že jich v Číně je) stipendia na prestižních světových univerzitách, mezi první stovkou univerzit jsou 2 čínské, mezi tisícovkou jich je 84. My jich máme 5 a nejlepší je 313. UK. Pro úplnost, univerzity USA mají mezi tisícovkou nejlepších 229 škol a mezi 20 nejlepšími je 15 z USA. Ale to je jiná kapitola. Jen bych Čínu nepodceňoval. Možná v přístupu ke vzdělávání bychom si v lecčems mohli brát příklad.

1 0
možnosti
Foto

Čínský "zázrak" odstartovala velkorysá obchodní dohoda s USA a následné rychlé zavádění kapitalismu. Devizové rezervy Číny jsou / 2016 / ca. 3 bil. dolarů a je to poslední země, která by měla zájem na oslabování US měny. Růst ekonomiky /2015/ byl sice 6,9 %, jenže to je nejnižší za posledních 25 let a tendence ke snižování trvá. Kromě toho Čína realizuje ca. 60% HDP v USA a v Evropě, je tedy na nás "nezdravě závislá" a dá se říct, že její růst dobrovolně financujeme. To si žádá ze strany Číny řadu politických ústupků, které se ovšem s ohledem na Čínu nijak zvlášť neventilují. O vyspělosti čínských technologií a schopnosti zbrojit výmluvně nápovídá jediná čínská letadlová loď, přestavovaná už 20 let z polotovaru nerealizované ruské a poté ukrajinské letadlové lodi. Aby Čína byla ve všem všudy rovna USA a EU, čeká ji ještě sto let nelehkého vývoje.

6 0
možnosti
RP

A vy jste v té Číně byl nebo jste si jen načetl pár informací? Samozřejmě, že je tam pár super technologických fabrik, ale 99% z nich dodal Západ...!!! I kdyby jich tam byly tisíce a profitovalo z nich pár desítek milionů občanů, tak je tam miliarda která žije v úplně jiném světě. A dávat Hong Kong jako příklad čínského města je to samé jako si myslet že v Bruntále se žije stejně jako v Praze...Rv Bez karmy!!!

5 1
možnosti
RP

BTW soudruzi mají na úspěchu Hong Kongu NULOVÝ podíl, ten vybudovali Britové. A za posledních 20 let to tam jde od deseti k pěti....jezdím tam několikrát ročně a místní si velice stěžují!

Víte vůbec, že normální Číňani z "pevniny" nemohou volně cestovat do "čínského" Hong Kongu...???

6 0
možnosti

Pane autore,

máte plnou pravdu. Čína je již zcela jinde, než si představuje většina našich občanů. Hospodářský a technický rozvoj je mimořádný. Počty čínských patentů přesahují počty patentů Evropských států i USA.

Je směšné, když tady Bursík, nebo Kalousek mává Tibetskou vlajkou. Tibet se změnil. Naopak my a Evropa zaostáváme, ale Čína stále posiluje a roste i když je to komunistický režim.

Problém je v tom, že vojenská síla Číny dosáhne brzy vojenské síly USA. a bude pro Evropu nebezpečnější, než Rusko.

Karma!

1 4
možnosti
BD

Z diskuzním příspěvků je jasné,že u nás pořád Čínu podceňujeme - a zbytečně.

V USA properovali, když značnou část produkce prodali doma. Nyní je zahlcuje Čína,Japonsko a další státy. Důvod je jednoduchý. Nadhodnocený a ničím nekrytý USD. USA drží nad vodou Čína ,Rusko a mnoho propojených zemí,kde uznávají zelené natištěné papírky jako nějakou hodnotu.

0 0
možnosti