Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

"Kapitalistický systém byl vždy postaven na lžích, podvodech a, či machinacích. a ne na tržních principech. Jemněji lze říkat na manipulacích obnchodníků s informacemi."

Zdroj: https://bedrichdvorak.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=749963

Mohl byste nám tedy napsat, který systém je postaven na tržních principech? Rv

1 0
možnosti
Foto

Je třeba si uvědomit, že socialismus má dvě definice. Ta první je statická a říká že v socialismu jsou výrobní prostředky ve veřejném vlastnictví. Jenže pak tu máme ještě druhou dynamickou definici socialismu: Socialismus je institucionální agrese vůči svobodnému přivlastňování. Na základě této definice je jasné, že socialismus zvítězil na celém světě. Je dobré si ještě povšimnout, že čím menší je ta institucionální agrese vůči svobodnému přivlastňování, tam se žije většině dobře a čím více je té agrese, tím hůřeji se tam lidem žije.

Nejlepší a nejetičtější je společnost jejíž instituce jsou budovány na základě dobrovolných vztahů. Tj. neregulovaný kapitalismus ve kterém je největší hybnou silou podnikatelské objevování.

1 0
možnosti
BD

Milý Františku

Ideální společnost je společenství anarchie. Svobodné přivlastňování je terminus techncus. Proč by si měl někdo něco přivlstňovat,když to nepotřebuje..

Dobrovolnost je ovlivněna opravdu vzdělaností a jakousi etikou, či výchovou.

Mnoho lidí to již v dnešní době chápe..

0 0
možnosti
Foto

;-) Kapitalizmus je založen na vykořistˇování člověka člověkem, zatím co v kom/ socialist. systému je tomu naopak;-D

3 0
možnosti
Foto

Přesně. Ale záleží na míře, jako u všeho. Za socialismu mě vykořisťovali dva, za kapitalismu deset.

0 1
možnosti
Foto

Tolik slov a ......... nic

3 0
možnosti
JK

Položil jste si otázku, proč zrovna vy byste to měl vidět správně a mít tudíž pravdu? V textu nastolujete řadu problémů, ale závěry, co ty problémy způsobily nebo způsobí, vyvozujete často apriori, protože jste nijak nedokázal, že z těch problémů nutně vyplývají.

4 0
možnosti
BD

Já si průběžně studuji a vybírám si intuicí. Nevím,co je správné a vhodné. Pravdu mít nemohu,neb nikdo neví,co je vlastně pravda.

0 0
možnosti
Foto

Trh nedělá kapitalismus. Svatá prostoto.;-D;-D;-D. RvRv

3 1
možnosti
Foto

Ne, jsou nutné ještě dva další prvky: konkurence a soukromé vlastnictví.

2 0
možnosti
Foto

Dnešní kapitalistický systém je postaven na tom, že nutí jednotlivce nespokojit s hrstkou rýže, ale vzájemně soutěžit o stále větší žvanec, tedy na uměle vytvořené poptávce, která když se zhroutí, tak nastává malér. Jako právě teď.

4 0
možnosti
Foto

Ale za socíku se také jednotlivci nespokojili s hrstkou rýže! Jen cesty k větší hrstce byly poněkud jiné. Poptávka byla vytvořena též uměle tím, že nebylo zboží a systém nakonec padl, protože nebyl schopen poptávku uspokojit.

Kvůli omezení výroby teď také není poptávka uspokojena. Ovšem to je dáno umělým zásahem. A ten pod tlakem ustupuje.

Drobné zbrzdění může naopak vyvolat o to rychlejší rozjezd.

1 0
možnosti
  • Počet článků 1023
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 885x
Vždy jsem pracoval mezi lidmi. Byl jsem pomocným dělníkem i ředitelem velkého podniku.Dnes již nepřipravuji projekty se sociální, komunální a ekologickou tematikou, protože bojovat s mafiánským aparátem nemá dnes bohužel žádnou cenu a rozhlížím se lehce kolem sebe ..........