Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Vyjádření peněžní ceny na trhu, nám dává informaci, zda je dané věci hodně, pak je její cena nízká, nebo málo, pak je její cena vysoká. Je to jedna z nejdůležitějších vlastností peněz, kterou ale stát svými regulačními, dotačními a daňovými zásahy, velmi zkresluje a lidé pak dělají nesprávná rozhodnutí.

Spekulanti jsou velmi důležití, protože svou činností zmírňují dopady státních zásahů.

0 1
možnosti
JD

Pane Kšíre, pokud se nepletu, tak naše republika vyrábí větší množství elektřiny než spotřebuje. Mluví se o kapacitě Temelína. Proč se tedy u nás elektřina zdražuje? Berte moji otázku s rezervou.:-P

0 0
možnosti
JT

autor evidentně nemá ani ponětí, jak svět a ekonomika funguje. Ale jeho dojmy jsou zajímavé až veselé.

4 0
možnosti
BD

Vážený pane Tachovský

autor moc dobře ví jak špatně svět a jeho ekonomika funguje. Dostali jsme se na scestí a podporují se lži a spekulace. Žádný Bůh či Vyšší princip nám nepomůže. Musíme jít do toho sami.

0 0
možnosti
Foto

J90i36ř28í 79K31i96n73d35l

22. 10. 2021 10:23

Proč se zdražuje ????? Emisní povolenky rok od roku jdou nahoru a tím zdražují zboží. Protože emisní povolenky zaplatí zákazník. Babiš tím, jak neuváženě zvedal platy úředníkům, důchodcům tím donutil i soukromý sektor zvedat platy a důsledkem toho je v ekonomice více peněz než zboží. ČNB se to snaží brzdit tím, že zvedá úrokové sazby. Zboží je také méně kvůli covidu. Takže to jsou důvody proč jdou ceny nahoru. V ekonomice musí být rovnováha mezi nabídkou a poptávkou a to dnes není.,

1 1
možnosti
BD

Kdopad asi vymyslel emisní povolenky a proč.Kdo vymyslel FED a rezervní měnový sysrtém ? Nebyli to stejní lidé jací vymysleli odpustky a podobné hlouposti ? Myslíte si,že Babiš je tak geniální,že ovlivnil všechny nešváry ? Lidé řvali "Babiše do koše". Co budou volat nyní a zítra ? Jste pomýlen poučkami z dob tržního systému,který již od roku 1913 nefunguje. ( založení FED)

1 1
možnosti
JB

J83i33r79i 11B10o57r

22. 10. 2021 10:12

Soudruzi dělali "chybu" téměř všude a usilovně 40 let.

5 0
možnosti
BD

Pane Bore. Myslíte si ,že mají soudruzi z doby před rokem 1989 pořád nějaký vliv ? Z hruba před rokem nám tady údajně rejdili špioni z Ruska a Číny a Koudelka měl plné ruce práce. Koho honí dnes ?V

1 1
možnosti
PK

Ve vašem případě je vždy složité se rozhodnout na co bude diskutér reagovat, příliš mnoho témat a trochu chaoticky uspořádaných, zkusím tedy stejnou formou.

Ano ceny rostou, Inflace podle nových údajů zrychlila na 4,9 %, ze srpnových 4,1 %. Podle ČSÚ za tím stojí zejména náklady na bydlení a dopravu a jak známo Inflace je prioritou ČNB, která, jak jste asi postřehl začala zvyšovat úrokové sazby. Lze jen doufat , že nová vláda a ČNB budou intenzivně komunikovat.

Green deal, zatím jsem nikde nenašel nějakou analýzu, studii dopadu na domácnosti, na jednotlivé sektory a na regiony a tak se hýbáme ve tmě a pláčeme předem, až bude znalost , jak jak se bude měnit spotřebitelský koš domácností bude to lepší.

Osobně jako bývalý auditor nechápu kroky EU a zejména jejích překvapení, že rostou ceny komodit, nejen paliv, ale i kovů, zkrátka všeho, co potřebujete pro „zelenou tranzici“.

Odborník rce mj: ,,Každá restrukturalizace, a zejména takto silná, musí být promyšlená, řízená a rozložená v čase. Zasáhnout a pak tvrdit, že „to necháme na trhu“, to je příkladem naprosté neodpovědnosti, která povede k opaku – k odporu a bojkotu těchto zelených úvah“.

1 1
možnosti
BD

Karel Marx před hodně dlouhou dobou psal,že v učitém okamžiku,kdy se dovrší určitá technologická přestavba, se zrodí revoluce ve společnosti. Jen nevíme jak by měla dnes ta revoluce vypadat.

0 1
možnosti
MB

Vypadá to tak, že jsme ve větší krizi, než-li jsme ochotni připustit. Očekávám restart levicových blouznivců. O plánovaném trhu, o cenách, o dobru. O znovuobnovení cesty, která zničila socialistickou ekonomiku .

Kapitalismus má výhodu. Jde o nejpřirozenější uspořádání lidské společnosti. Nezahnívá, protože je reformovatelný. Stále se přizpůsobuje a rozvíjí. Kraviny o vykořisťování k ničemu nevedou. Rozdíly jist+ budou. Nicméně musí zůstat zachována tepna podstaty - Spotřeba a nákup nabídky. Bez této, tržní systém skutečně zahyne. Není pro koho vyrábět - nabízet, spotřebitel není ...

Jsme svědky, kdy politika dobra neuvěřitelně prorůstá. Na trhu je kopec peněz. Nejsou ničím kryty. Komunisté s teoriemi, musí skutečně žasnout. K čemu revoluce? Chce to návrat k přirozenu, k podstatě. Co řeší 0 sazby DPH na energii? Kdo ty prachy do rozpočtu dodá? Podobně, je myslitelné dávat podpory do Škody Auto? Do soukromé společnosti s miliardovými zisky? Kdo to zastaví, dotace? Těžko říci, tak z hlavy. Klasika dějin. Abychom se měli lépe - Tedy se musíme mít hůře ... :-)

5 1
možnosti
Foto

J28i88ř66í 51K86i36n65d20l

22. 10. 2021 10:41

Kapitalismus je ekonomický systém, v němž jsou výrobní prostředky v soukromém vlastnictví a jsou provozovány v prostředí tržní ekonomiky za účelem dosažení zisku. To, co nezahnívá a není reformovatelné je trh, který je zde od úsvitu lidských dějin a bude stále. Jakýkoliv pokus reformovat trh, tak na to se vzápětí doplatí. Stejně tak komunismus. Ani komunistům se zcela nepodařilo zničit trh. Chtěl někdo za komunistů si postavit garáž, musel si najít řemeslníka a o jeho ceně za práci rozhodl trh. Pokud byl hodně žádaný mohl si o hodně říci. O ceně bonů rozhodoval trh. Stejně tak o ceně zahraniční měny. Tomuhle se říká šedá ekonomika a ta je tam, kde je trh pokřivený V zemi, kde je tržní prostředí, rozhoduje o ceně zboží trh a ne úředník.

1 1
možnosti
MB

Antoníne, ono je to docela tragi-komické. Kapitalismus nezahubí jeho podstata. Jej zahubí ten lepší, regulovaný. S lidskou tváří! Děje se :-) ...

1 0
možnosti
  • Počet článků 1023
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 885x
Vždy jsem pracoval mezi lidmi. Byl jsem pomocným dělníkem i ředitelem velkého podniku.Dnes již nepřipravuji projekty se sociální, komunální a ekologickou tematikou, protože bojovat s mafiánským aparátem nemá dnes bohužel žádnou cenu a rozhlížím se lehce kolem sebe ..........