můžeme ukazovat naši cestu ?

Československá republika byla uměle vytvořeným státem při rozkladu Rakouska-Uherska.Těžko něco komentovat po takové době od vzniku. Radost buditelů byla velká při odstranění "nadvlády" a jásalo se. Ale něco pozitivního zůstalo.

Státní útvary vznikají různým způsobem. V Rusku se rozšiřovalo imperium údajně výpravami kozáků a vojska do vzdálených oblastí. V Německu bylo mnoho malých útvarů,které někdo sjednocoval. Stejné to bylo v celé Evropě i kdekoliv jinde. I USA jsou spolek plně nesourodých zemí spojených násilím.

Dnes si myslím přišla doba k opačným řešením. Územní a kulturní celky se budou osamostatňovat a celkově se bude vše logicky spojovat a propojovat.Co to je nějaká územní hranice dnes ? Proč by se měla nějak chránit a opevňovat ?

Naše některé úvahy,že se zahrabeme do písečku s naší korunou a ekonomikou a přečkáme do časů přístích je nesmysl. Nikdo tento názor nedokáže vyargumentovat, ale s pokazem na cokoliv, lze říkat jakékoliv úvahy.

Hodně problémů vzniká z toho,že kulturní zvyky a názory se nerespektují a problémy ve Španělsku nebo ve Velké Británii se řeší léta bez výsledků. Stejné je to v jednotlivých oblastech v Německu nebo ve Francii. Určitý vzor pro budoucí vývoj může dát například Švýcarsko..

 A příkladem šílenství je Ukrajina.

Jednoduše řečeno, přichází určitá demokracie řízená zdola od obcí a kulturních oblastí. Jestli se bude moravská oblast  jmenovat Morava a bude mít větší pravomocí,  to přece nikomu nevadí.

Dnes třeba pořád teskníme nad rozpadem Československa,ale asi to jinak nešlo. Jde o spolupráci na jisté úrovni, ale když se to bere za nesprávný konec a sjednocujeme se s někým bez promyšlených koncepcí, potom se divíme, že nám to v Bruselu " vysvětlí". Například humbuk o zákazu dovozu potravin v rámci EU je toho zářným příkladem. Již z principu nám nemohli vyhovět v rámci volného trhu. Lze samozřejmě cokoli napadnout v rámci interních předpisů, ale globální zákaz není možný. Jak mohli takto chybně uvažovat naši politici a ještě doufat na získání politických bodů opravdu nechápu.

Při vší skromnosti můžeme nabídnout náš rozdělovací republikový Československý systém k následování.Jen je asi ještě brzo. Někdo musí začít a my to nebudeme.

 

a potom bude líp !

Autor: Bedřich Dvořák | sobota 18.3.2017 12:05 | karma článku: 8,36 | přečteno: 241x
  • Další články autora

Bedřich Dvořák

Ukrajina ? Game is over ?

31.12.2022 v 12:29 | Karma: 27,12

Bedřich Dvořák

Úloha Ruska a USA ve světě.

29.10.2022 v 15:01 | Karma: 22,86
  • Počet článků 1023
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 885x
Vždy jsem pracoval mezi lidmi. Byl jsem pomocným dělníkem i ředitelem velkého podniku.Dnes již nepřipravuji projekty se sociální, komunální a ekologickou tematikou, protože bojovat s mafiánským aparátem nemá dnes bohužel žádnou cenu a rozhlížím se lehce kolem sebe ..........