Menší daně všem - a nejen v USA.

I naše politická scéna slibuje nižší daně.Jistě ještě žijí pamětníci,kteří pamatují  docela dokonalou provázanost všech daní v dobách reálného socialismu. Já si ještě pamatuji, že tenkrát nikdo nižší daně nesliboval.Nebylo třeba.

Ony ty daně v dobách socialismu byly dané matematickými propočty a vše nějak fungovalo. A to chyběla nová výpočetní technika.Samozřejmě i tenkrát se dělaly politické triky u vybraných společností, protože to mělo motivovovat k vyšším výkonům. Něco bylo humoristické představení a něco bylo i rozumné. Na druhou stranu se plýtvalo skoro stejně jako v dnešní době.

Dnešní noví ekonomové pomalu vytahují principy, které byli již před 50 lety běžně užívány.Jen se bojí označení zásad politické ekonomie,která se stala obrovským strašákem nových generací.Zásady Marxismu studují a realizují asi opravdu jen v Číně.A kupodivu se staly největší mocností,kde jim skoro vše funguje. Mnozí neználkové se i při vyslovení některých zásad z dob socialismu osypou a naskočí jim pupínky.

Značná část politické scény pomalu nechápe, jak to tenkrát vůbec mohlo fungovat.Ač jsem jeden z těch původních klausovců a voličů ODS, tak si uvědomuji,že nástupem nové průmyslové revoluce 4.0 se musí oprášit mnoho zásad používaných v minulém systému,protože tato nová doba bude vyžadovat značné zespolečenštění mnohých principů řízení společnosti a její výroby.

Nebude již možné,aby nějaký soukromý záměr blokoval společenské potřeby. Proto se bude muset mnoho zprivatizovaných společností a systémů vrátit zpátky pod celospolečenskou kontrolu. Musí se najít způsob, jak to co nejlépe realizovat.

Určité investiční celky bude muset i stát znovu vykoupit a samozřejmě bude nutno tyto akce nějak postupně profinancovat.Zatím nějaký celospolečenský finanční systém neexistuje a vše je realizováno na starých, stoletých principech, a to i v té Číně.

Mnohé vypadá dnes jako krok zpátky, i když to byly většinou úmyslné či neúmyslné a nepromyšlené kroky při privatizaci,které to vše zavinily.

Současní privátní majitelé pravděpodobně nebudou tolik lpět na svém vlastnictví,když budou pod dokonalou kontrolou, danou umělou inteligencí, a ještě se budou muset dělit o zisk s celospolečenským systémem.

U nás to asi bude problém,protože se nejprve budou tyto společnosti přesunovat finančně do jiných států. Již dnes je v programech politických stran a úvahách jejich vůdců zakotveno zamezení přesunů kapitálů někam jinam. Proto je tlak na určitou jednotnou politiku v ekologické oblasti v rámci EU a následně i na propojení výroby a rozvodů energie,vodních zdrojů všeho druhu a přesunu pracovních sil. I zaměření a proinvestování nové výroby kdekoliv, by mělo být v zájmu minimálně obyvatel EU.

Obrovským úkolem  je osobní finanční oblast u lidí, protože si nemůžeme dovolit být například zemí všelijakých rentiérů. Platit za to, že někdo bude pracovat s vypětím svých tělesných sil a podlomí si zdraví, bude za několik let minulostí.Dnešní horníci to krásně dokumentují.

Samozřejmě zde bude i značná část obyvatesltva,které nebude chtít, či  moci, pracovat vůbec. Například dnešní úděl maminek s malými dětmi, které nemohou nastoupit do zaměstnání, protože dítě nemá možnost umístění ve školce, je dost tragický. Jenže dnešní systém hypoték není určen na nějaké sociální výhody pro mladé rodiny. Mnohdy to je již čiré zoufalství poctivých lidí, kteří se dostávají do situce, kdy jim  nikdo a nic nepomůže. V takových USA to jsou miliony lidí a v mnoha regionech EU to je stejné.Ani v jednom volebním programu není tato problematika nijak řešena.

Na rozdíl od států v EU se u nás ještě vůbec neprojednává zavedení nepodmíněného zaručeného příjmu lidí a zrušení nesmyslných sociálních systémů, spojených s maximálním reformou daní. Tady i mnozí vedoucí pracovníci vykřikují cosi o nutnosti revize penzijního systém pomocí několika finančních pilířů i když jsou to úvahy , které mohly platit před 50 lety.

Dovolím si dokonce tvrdit,že na mnoha zodpovědných místech je mnoho naprostých diletantů.

Tak to prostě nebude. Stejně, jako se plánovalo před 50 lety,tak se budou muset hledat způsoby,jak vše zajistit. Určité soukromé vlastnictví bude vlastě brzdou všeho a v takovém Německu si to nová generace plně uvědomuje. Veškeré "rodinné" firmy jsou již neekonomické a mimo zájem potomků těch původních budovatelů. Dnes má nová generace zájem být zaměstnána v optimálních podmínkách,kde si mohou s podporou zaměstnavatelů dovolit doplňovat potřebné vzdělání a přechody k jiným zaměstnavatelům. Dojíždět do zaměstnání na delší vzdálenosti je dnes prakticky nezajímavé až nemožné.

Stejně tak v investiční politice není možno spoléhat na pochopení privátních majitelů čehokoliv, kde nějaké osobní problémy mohou brzdit další rozvoj. U nás máme krásný příklad s dálnicí u Hradce Králové. Všichni mají sice pravdu,ale nic dosud nefungovalo.

V předvolební době jsem zaznamenal jediné rozumné úvahy u strany Pirátů,které ostatní strany neberou vážně. U stran typu ANO jde již jen o nepromyšlené populistické principy pro získání moci a vlivu.

Co bude po volbách je záhadou.

Vojáci si mnou ruce,jak to pěkně vybojovali a očekávají,že dostanou slíbené prostředky. Jenže pokud nebude spojená  armáda EU,tak nic nebude tak krásné , jak to dnes vypadá. Ostatně každý ví,že je možná lepší zrušit naši armádu úplně celou a nahradit to složkami jakési armády civilních propojených složek,protože tento záchranný systém zde chybí. Na co je vojákům vybavení nejmodernějšími zbraněni a technikou,když mají řešit nějakou humanitární katastrofu. Třeba jen rozdávání potravinové a zdravotní pomoci v době nějakého nebezpečí nikdo dnes nemá připraveno i když máme státní zásoby .

Nebude vůbec lehké změnit myšlení lidí v horních i dolních patrech celé společnosti,ale jiná cesta není

 

a potom bude jistě líp !

Autor: Bedřich Dvořák | středa 6.9.2017 9:37 | karma článku: 12,25 | přečteno: 329x
  • Další články autora

Bedřich Dvořák

Ukrajina ? Game is over ?

31.12.2022 v 12:29 | Karma: 27,12

Bedřich Dvořák

Úloha Ruska a USA ve světě.

29.10.2022 v 15:01 | Karma: 22,86
  • Počet článků 1023
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 885x
Vždy jsem pracoval mezi lidmi. Byl jsem pomocným dělníkem i ředitelem velkého podniku.Dnes již nepřipravuji projekty se sociální, komunální a ekologickou tematikou, protože bojovat s mafiánským aparátem nemá dnes bohužel žádnou cenu a rozhlížím se lehce kolem sebe ..........