Přejděte k nám a ušetřete za energie až 22 %!

Dealeři společnosti E- ON takto burcují zákazníky jiných společností a lákají k přechodu k nim. Pokud to je blábol,tak to je nekalá hospodářská soutěž a pokud by to byla pravda, tak je cosi shnilého v království českém.

Většina výroby elektrické energie je nějak kontrolována a  mnohdy má výrazný podíl stát. U "solárních baronů" je to ještě horší,protože nás stát zavalil dalšími daněmi za svoji neschopnost přemýšlet. A nemáme obranu i když je to v rozporu s ústavou a Listinou základních práv a svobod. Nemůžete jednoduše říci NE !

Obdobné to je u rozvodu plynu. Rozvážet kapalný plyn asi nebudeme.

Cena u distributorů je navenek také regulována - ale jen tak trochu. Zastánci tržního hospodářství,které již  minimálně 50 let nikde nefunguje, prosadili u nás jakousi konkurenci a všichni se dohodli o maximálním ždímání obyvatelstva. Proč máme elektrickou energii dražší než v mnoha státech a přesto ji vyvážíme jako nadprodukci ? Kecy o nějakých burzovních obchodech je jen hra pro neználky.  A  zde je jistě jádro pudla. Navíc tu energii většina lidí potřebuje. A stát potřebuje DPH, která byla v době privatizace ve výši 5 % a nyní je v maximální sazbě.

A tak jsme odrbáváni nejen státem na DPH, ale mnoha hochy v dohodnutých trafikách,kteří jen s pomocí několika lidí přepočítávají cenové kalkulace a tváří se jako obchodníci s deštěm. Ale kupodivu to funguje a mnozí si dokonce mohou dovolit sponzorovat mnoho užitečných věcí - z našich peněz !

Asi se tomuto zlořádu nedokážeme jinak ubránit a musíme čekat na nové technologie,které přicházejí.

Jako ilustraci mohu vzpomenout na devadesátá léta,kdy se na polích ukládala kvanta skleněných i jiných kabelů, aby byla dokonalá telefonizace i když se již vědělo,že vývoj půjde k bezdrátovému spojení,které nyní používáme. U mnoha partnerů v zahraničí se vyprázdnily sklady zbytečných materiálů a zaplatili jsme to zase my - zákazníci !

Dnes se pomalu rozpadají větrné elektrárny,které kupodivu nemají životnost,která se předpokládala. A sklady v Německu se také vyprázdnily. A zaplatíme to zase my - zákazníci.

Bohužel nemůže nastat jiné řešení než zpětné zespolečenšťování různých služeb a výrob, kde se tak nějak elegantně v současnosti krade.

Kde je monopol - tak není jiná možnost,než  přechod do celospolečenského vlastnictví. Nějaké speciální zdanění,co praktikují na "západě" vede jen k nárustu monopolních cen.

Zcela jistě je nutno zespolečenštit :

svoz a likvidaci všech odpadů  včetně recyklace                                                                                      

výrobu energií všeho druhu

základní telekomunikační sítě včetně nových technologií

výstavbu a údržbu dopravní infrastruktury

základní dopravní obslužný systém včetně systému školních autobusů.

bankovní systém v základních parametrech

pojišťovnictví v případě povinných plateb  

výrobu vody a veškeré rozvody

a mnoho jiných  

Prostě nastala nová doba,která objektivně mění potřeby společnosti. A stávající systém již nedokáže řešit všechny problémy. Přerozdělovací proces doplní umělá inteligence,která není ovládána politickými záměry.

Zapomeńme na dělení na levicové a pravicová přístupy,když to je již úplná hloupost.

A potom bude líp !                                                           

                                                       

Autor: Bedřich Dvořák | úterý 12.9.2017 18:17 | karma článku: 21,48 | přečteno: 776x