Duševní a autorské vlastnictví a dnešní doba

Jak dlouho chránit nějaké duševní vlastnictví ? Proč by měli dědicové užívat plody nápadů svých předků ? Je chráněné autorství tvůrců SW důležité pro další vývoj ? To všechno jsou základní orázky,které musí společnost vyřešit.

Nejlépe by bylo vše řešit celosvětově. Jen to je naprosto absurdní požadavek. Ani umělá inteligence nepomůže. Geniální nápady tohoto systému půjdou vypnout a tvářit se,že je vše OK.

Když si vzpomenete na některé mnohamilionové triky se SW pro státní instituce,tak v tom najdeme vždy určité nejasnosti. Dokonce se patentují i nápady jiných společností jako vlastní. A do toho se mohutně krade. A to nejen u nás.

A vše je bohatě placeno  z celospolečenských peněz. Za dob před rokem 1990 to bylo rozkrádání majetku v socialistickém vlastnictví a byly na to uvaleny dvojnásobné sazby postihů. Dnes máme prý politiku svobodných tržních principů,a tak se krade opravdu svobodně. Při velkých částkách dokonce  asi bez zábran.

Je to ještě v požádku ?

Chápu,že když kdokoliv za svého života něco geniálního vymyslí,tek musí mít  peníze na svoji další tvorbu.Ale dědit bezpracně tyto nápady a patenty ?

Ale je spravedlivé,aby to trvalo déle,než trvá jeho život ? Není vhodné nějaké časové omezení ?

Ostatně vývoj jde rychle dopředu a mnoho takových omezení funguje jen z jakési " nostalgie".

Doba potřebuje  další pokrok a mnohdy některé věci musí nástupci dřívějších vynálezců složitě obcházet a mlžit při podávání nových patentů a průmyslových vzorů.

Je to v pořádku ? A není to kontraproduktivní proces ?

Autor: Bedřich Dvořák | středa 16.5.2018 16:21 | karma článku: 10,54 | přečteno: 280x