Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Takže to čínské drancování nerosných surovin, uhlí a ropy a vypouštění škodlivin na úrovni ekologické katastrofy je jen kamufláž, abychom si náhodou nevšimli, že už jsou dávno energeticky za vodou. Ty jsou fikaný, já je žeru, ale zase vás nechci předskočit. ;-)

0 0
možnosti

Čína se mění každý den. Smog již řeší,či vyřešili. Stejnosměrné rozvody jsou levnější při výstavbě a neničí přírodu.Podle kusých informací budovali i podmořské kabely na Krym. Tady se to notně utajuje.

0 0
možnosti

Teď trochu čísel (k absolutnímu nesmylu, na nějž odkazujete).

Přenášený výkon P = 12 000 MW. Napětí U = 1,1 MV. Takže proud I = P/U = cca 11 kA .

Pokud by ztráta měla být řekněme 10 % přenášeného výkon, tedy pokles napětí také 10 %, tj. dU = 110 kV, musel by být celkový odpor toho neskutečně dlouhého vedení R = dU/I = 110/10 = 10 ohm. Pouhých 10 ohm!!!. Na 3 000 km! Na 3 000 000 m!!! Tedy odpor cca tedy tři miliontiny ohmu na metr!! Tedy průřez vodiče několik metrů.

Pokud bude vodič v zemině, jak silná bude izolace? A jak bude zajištěn odvod ztrátového tepla (při zadaném předpokladu 10% ztrát 400 W na metr vodiče). Elektrický izolant bude nejspíš i dobrým tepelným izolantem. I kdyby nebyl, trvale zemina takový tepelný výkon neuchladí.

Fake, fake, fake.

0 0
možnosti
Foto

Nezapomeňte, že jde o odkaz na technický článek na iDNES. V jednom článku v téže rubrice doporučoval autor sbíral rozlitou rtuť magnetem. Napsal jsem tenkrát do redakce, ať si nechají takové články nejprve posoudit odborníkem, aby si nedělali ostudu. Nedbali na to.

1 0
možnosti
Foto

Co se týče výhod přenosu stejnosměrným proudem na velké vzdálenosti, tak ty jsou známé už pěkně dlouho. I já se o tom dozvěděl na FEL, a to už je nějakých 50 let. Ovšem problém byly měnírny ss / st a naopak. Teprve dnešní technologie umožňují stavět měnírny tak, aby byl celek ekonomický.

Kromě toho je centralizovaný rozvod energie choulostivý - když vypadne, je tma všude. Moderní cesta vede k decentralizovanému systému s lokálními zdroji, kde odpadají problémy s přenosem na velkou vzdálenost a při výpadku lokálního zdroje jej nahradí zálohování z blízkého okolí. Podobný systém byl navrhován už asi před třiceti lety ve Francii.

Jinak: nejdelší a nejsilnější drát měli vždy v SSSR, a basta. ;-D

2 0
možnosti

Milý Pavle

Možná jsme studovali na stejné škole.Jen jsme měli jiné zájmy.Samozřejmě jsem přesvědčen.že lokální výroby je jediný způsob,pokud neobjevíme rozvod energie bezdrátovým způsobem,který navrhoval Nikola Tesla.Já,ač vzdělán jsem dokonale nepochopil vynálezy Nikoly Tesly a trošku to pořád nechápu i dnes.

0 0
možnosti

Tak jistě, s technologiemi z Číny (výjimečně možná nekradenými) nás čekají zářné zítřky.:-P

1 0
možnosti

Nechci vás zklamat, ale pokud se vrátíme ke starověkým způsobům získávání energie, civilizaci to posune dost zpátky. Kam až se chcete vrátit? Třeba do doby bronzové a spoléhat se pouze na sílu člověka, soumarů, energii ze spalování dřeva a menšinově také z větru a vody? Ovšem žádná elektronika, protože v té době nebyla ani žádná elektrina kromě blesků...

3 0
možnosti
Foto

Kromě toho měli ve starověku dost ocasatých lišek, aby bylo čím třít ebonitové tyče.

Využití tzv. volné energie se zatím moc nedaří, jakož i statické elektřiny z ovzduší.

1 0
možnosti
  • Počet článků 1023
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 885x
Vždy jsem pracoval mezi lidmi. Byl jsem pomocným dělníkem i ředitelem velkého podniku.Dnes již nepřipravuji projekty se sociální, komunální a ekologickou tematikou, protože bojovat s mafiánským aparátem nemá dnes bohužel žádnou cenu a rozhlížím se lehce kolem sebe ..........