Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
ZH

Absolutní pravdy existují - za jednu takovou můžeme prohlásit například výrok o existenci zemské přitažlivosti, která je měřitelná i spočitatelná, tedy ověřitelná.

0 0
možnosti
ZH

Další pravdou, která rozhodně není relativní, je například tento výrok: Babiš je lhář.

Lež je definována jako vědomá nepravda. Babiš říká vědomé nepravdy často, mnohé jeho lži lze nezávisle ověřit. Tedy uvedený výrok je pravdivý a nelze ho zrelativizovat.

3 0
možnosti
BD

Já si nemyslím. I před bouří bývá dobře. A o všem je nutno pochybovat.

0 0
možnosti
ZH

Jestliže Babiš například tvrdil, že nevěděl, komu patří Čapák (prý nějakým právníkům) a pak se ukázalo, že velmi dobře věděl, komu patří, máme tu pro danou situaci nerelativizovatelnou pravdu - Babiš jasně lhal. Z toho nijak neuhnete - leda relativizací slova lež. Jenže pokud to uděláte, přestaneme si naprosto rozumět. Slova musí mít nějaký význam, který chápou všichni stejně. V případě pochybností tu máme jako sjednocující autoritu slovník. Zrovna u slova lež je to velmi jednoduché - jedná se o vědomou nepravdu.

1 0
možnosti
BD

Vše je relativní.Váš předpoklad,že co je měřitelné, je současně i ověřitelné je v rozporu s kvantovou teorií. Měření odpovídá našemu poznání a to je vždy relativní.Holt časy se mění.Navíc konkrétně o zemské přitažlivosti je to zrádné tvrzení. Existuje a nebo si to jenom přestavujeme. A z čeho vzniká ? To, co se učí ve školách jsou jenom bludy.V

0 0
možnosti
ZH

Pokud je vše relativní, pak je nutně relativní i váš výrok o všem relativním. Nebo tento výrok předkládáte jako absolutní pravdu, pak ovšem nemůže být vše relativní. Tato filozofie je vnitřně rozporná, tedy je nutně neplatná. Platná filozofie nemůže mít vnitřní rozpor a neměla by být ani v rozporu s okolím.

0 0
možnosti
  • Počet článků 1023
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 885x
Vždy jsem pracoval mezi lidmi. Byl jsem pomocným dělníkem i ředitelem velkého podniku.Dnes již nepřipravuji projekty se sociální, komunální a ekologickou tematikou, protože bojovat s mafiánským aparátem nemá dnes bohužel žádnou cenu a rozhlížím se lehce kolem sebe ..........